Contactform Markthallen

Contactformulier

Contact

Een volglas tourniquetdeur als entree, wat zijn de mogelijkheden?

Ik zie tegenwoordig tal van uitdagende architectonische gevels die worden ontworpen. Wat daarbij opvalt is het toenemende gebruik van grote glasvlakken dat zorgt voor hele transparante gebouwen. Een glazen toegangsdeur sluit daar perfect bij aan en geeft bezoekers een gastvrij gevoel. Mooie voorbeelden zijn het Stedelijk Museum in Amsterdam of het gerenoveerde Mauritshuis in Den Haag. Er zijn veel keuzes te maken bij een glazen entree. Welke glassoort past bij welke uitstraling? En met welke functionele zaken moet je rekening houden?

Drempel verlagen met volglazen tourniquet

Glas kan in principe in iedere entree worden toegepast. Een Crystal Tourniket draaideur die volledig of gedeeltelijk is voorzien van glas is bij uitstek geschikt voor openbare gebouwen, zoals musea, hotels en winkels. Een volglazen tourniquetdeur geeft de bezoeker hier een gevoel van gastvrijheid en zorgt voor een luxe uitstraling. Doordat men buiten al kan zien wat er zich achter de gevel bevindt, wordt de drempel naar ‘onbekend terrein’ verlaagd. Zo is gebleken dat een transparante entree de bezoeker zichtbaar meer op zijn gemak stelt. 

Extra dimensie aan glazen entree

Wil je je glazen entree extra laten opvallen? Of wil je de glazen entree juist laten samenvloeien met de gevel van het gebouw en de omgeving? Het etsen van glas, het aanbrengen van een zeefdruk of het toepassen van gekleurd glas kan hieraan bijdragen. Zeker in combinatie met verlichting geven deze opties een entree een extra dimensie en kan het echt voor een ‘wow-effect’ zorgen.

Glaskeuze.jpg

Veilige en inbraakwerende glassoorten

Een tourniquetdeur als hoofdingang is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van een gebouw. Aan deze beveiliging worden soms hoge eisen gesteld. Wat we momenteel veel zien, is de keuze voor een inbraakwerend of zelfs kogelwerend glas. De luxe uitstraling van glas hoeft niet ten koste te gaan van de functionaliteit. De tourniquet- of schuifdeur dient van materiaalen te zijn gemaakt die zoveel mogelijk letsel voorkomen. Daarom wordt een glazen entree veelal van gelaagd veiligheidsglas gemaakt. Dit bestaat uit meerdere op elkaar aangebrachte glaspanelen met daartussen een speciale folie. Door die constructie kan het glas nog wel barsten, maar valt het niet uiteen. Speciaal voor scholen adviseren wij een geprofileerd deurenstel toe te passen met gelaagd glas. In een minder kwetsbare omgeving kan men voor een meer transparante variant kiezen die is opgebouwd uit kaderloos hardglas.

» Waarmee kan de leverancier van entreeoplossingen u nog meer ontlasten tijdens het ontwerpproces? Lees dit whitepaper!

Helderheid van glas 

Naast functionele wensen zoals inbraak- en kogelwerendheid, kunnen ook eisen gesteld worden aan de helderheid en lichtdoorlatendheid van glas. Een glassoort die bijvoorbeeld veel wordt toegepast in winkelpuien is ‘Low Iron Glass’. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat deze glassoort minder ijzer waardoor de groen/blauwe tint die op een groter glasoppervlak vaak te zien is, verdwijnt. Low Iron Glass staat dan ook bekend om zijn helderheid en lichtdoorlatendheid. Een perfecte manier om je producten op de meest effectieve manier in een etalage te tonen. Een tourniquetdeur wordt als onderdeel van een dergelijke gevelpui dan ook vaak voorzien van hetzelfde soort glas.

» Lees in deze Case Study hoe ultratransparant glas is toegepast in de gevel en tourniquetdeuren van de ITO Toren

Glaskeuze-ITO-Toren.jpg

Glas bij hoge tourniquetdeuren

In sommige situaties kunnen er beperkingen zitten aan het toepassen van glas. Zo zit er bij tourniquetdeuren een limiet aan de afmetingen in combinatie met het gewicht van de deurvleugels. Wat de mogelijkheden zijn hangt af van de hoogte- en breedteverhoudingen van de entree. Een trend die we veel zien is het integreren van glas in tourniquetdeuren met grote hoogtes. Een hoge draaideur imponeert, en geeft een ruimtelijk gevoel. Entreeoplossingen van glas zijn tot wel tien meter hoog te realiseren. Afhankelijk van de kenmerken en afmetingen wordt bepaald hoeveel glas in een tourniquetdeur aanwezig kan zijn. Aan de hand daarvan zoeken wij naar de (maximale) ontwerpmogelijkheden.

Voorbeeldprojecten glasgebruik bij tourniquetdeuren

Een mooi voorbeeld waarbij we met grote afmetingen hebben gewerkt, is de glazen entree van het Mauritshuis in Den Haag. Deze tourniquetdeur bestaat geheel uit glas en met een hoogte van bijna vijf meter komt de draaideur tot aan het plafond. Daardoor wordt de ruimte optimaal benut.

Glaskeuze-Mauritshuis.jpg

Ook in de entree van het Stedelijk Museum in Amsterdam is veel met glas gewerkt. Hier zijn meerdere Crystal Tourniket draaideuren naast elkaar geplaatst die, net zoals de gevel, volledig zijn opgebouwd uit glas. Om de transparantie te benadrukken is er zo min mogelijk gebuikt gemaakt van roestvrijstalen onderdelen.

Glaskeuze-Stedelijk.jpg

Hoewel werken met glas in draaideuren soms passen en meten is, leidt het ontegenzeggelijk tot indrukwekkende entrees. Bent u nieuwsgierig naar meer informatie over het gebruik van glas in tourniquetdeuren? Neem dan gerust contact met ons op!

Jeannette Lenssen-Kwantes

Geschreven door Jeannette Lenssen-Kwantes

Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.

Schrijf u in voor blog updates per e-mail

Recente Blogs

Blogs per onderwerp

Kies allemaal
Download Whitepaper "Wat wordt het visitekaartje van uw gebouw?"