Contactform Markthallen

Contactformulier

Contact

Uitnodigende entreeoplossingen voor musea

Museumentree-Rijksmuseum.jpg

De entree van een museum is niet alleen bedoeld voor het reguleren van bezoekersstromen, het vormt tegelijkertijd het visitekaartje van het gebouw. De entree is immers het eerste dat door bezoekers wordt gezien en hoort dan ook de uitstraling te hebben die bij het museum past. Het moet mensen uitnodigen om verder te komen. Maar hoe wordt dat gerealiseerd? Wat is er allemaal mogelijk? En hoe zorg je ervoor dat de entree op esthetisch en functioneel gebied past bij de rest van het gebouw?  

Aantal bezoekers

Voordat het esthetische aspect aan bod komt, zijn er veel andere factoren waarmee rekening dient te worden gehouden bij de keuze van een museum-entree. Welke entreeoplossing geschikt is hangt af van het type museum, de bekendheid ervan en daaraan gekoppeld de te verwachten hoeveelheid bezoekers. Hoe is de bezoekersstroom opgebouwd? Komen er veel groepen? En hoeveel mensen willen er op een piekmoment naar binnen? Houd ook rekening met het type gebruiker. Zijn dat veel kinderen, of juist veel senioren? En moet de entree toegankelijk zijn voor mindervaliden of is hier een alternatieve ingang voor? Daarnaast zullen mensen met een e-ticket gebruik maken van een snellere doorlooproute dan bezoekers die nog een kaartje moet kopen.
Naast toegankelijkheid en voldoende capaciteit op piekmomenten moet de entree in geval van nood ook een vluchtweg bieden, zodat bezoekers weer veilig naar buiten kunnen. Bovendien wil ieder museum uiteindelijk een voor iedereen gebruiksvriendelijk toegangsproduct waarbij medewerkers zo min mogelijk hoeven in te grijpen en de passantenflow zo goed mogelijk wordt geregeld.

Museumentree-Drents-museum.jpg

Uitstraling: glazen tourniquetdeuren zijn de trend

De uitstraling van een museumentree kan op veel verschillende manieren versterkt worden. Wil je bijvoorbeeld de museumcollectie terug laten komen in het entreeontwerp? Wil je een moderne, stijlvolle of transparante uitstraling of misschien een mix van stijlen?
De trend is het gebruik van glas. Dat heeft als voordeel dat je het natuurlijke licht naar binnen haalt en dat het gebouw een transparante uitstraling krijgt. Deze oplossing straalt luxe uit en geeft een gevoel van openheid en gastvrijheid; de bezoeker kan al zien wat er zich achter de entree bevindt.
Glas is er in vele varianten. Overige manieren om de uitstraling van de entree te vergroten kan door het toepassen van een bijzondere luifelconstructie, het toepassen van (led)verlichting of door kunst te laten terugkomen in onderdelen van de tourniquetdeur.

>> Download Whitepaper "Wat wordt het visitekaartje van uw gebouw?"

Functionaliteit vs. esthetiek?

Bij musea is het vooral de uitdaging om bij de entree de benodigde functionele eigenschappen te combineren met de esthetische wensen. Musea zijn vaak architectonisch prachtig vormgegeven en de entree mag hier geen afbreuk aan doen. Maar hoe wordt dat gerealiseerd zonder de functionaliteit kwijt te raken? Ik ben altijd op zoek naar de gulden middenweg. Een entreeoplossing waarbij zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen aan de wensen van het museum en de architect. Zonder dat dat consequenties heeft voor de kwaliteit. Soms wordt er op functionaliteit ingeboet om het esthetische aspect mooier naar voren te laten komen, maar is dat een probleem? Dat hoeft het niet te zijn. Wij kunnen exact aangeven waar het risico ligt en de klant kan hier rekening mee houden. Wij hebben ruime ervaring met het ontwerpen en produceren van entreeoplossingen voor musea.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Museum More, het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Deze musea hebben een transparante entreeoplossing die geheel is aangepast aan de architectuur van het pand.

Museumentree-Mauritshuis.jpg

∟In de entree van het Mauritshuis heeft men de doorloophoogte van de tourniquetdeur overeen laten komen met de hoogte van het plafond in de foyer. Deze ligt maar liefst op 4,5 meter hoogte.

Museumentree-Stedelijk.jpg

∟De volglazen Crystal Tournikets bij het Stedelijk Museum en Museum More zijn één met de volglazen gevel.

Museumentree-Rijks.jpg

∟De kleur en de belijning van de profielen van de tourniquetdeur in het Rijksmuseum zijn afgestemd op de tegels en de overige gevelprofielen die in het karakteristieke pand van Pierre Cuypers voorkomen.

Hoewel het af en toe een uitdaging is om de gulden middenweg te vinden, gaan functionaliteit en esthetiek bij het ontwerpen van een museumentree dus heel goed samen. Het leidt zelfs tot prachtige, unieke projecten. 

Download Whitepaper "Wat wordt het visitekaartje van uw gebouw?"

Jeannette Lenssen-Kwantes

Geschreven door Jeannette Lenssen-Kwantes

Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.

Schrijf u in voor blog updates per e-mail

Recente Blogs

Blogs per onderwerp

Kies allemaal