Contactform Markthallen

Contactformulier

Contact

Mogelijkheden voor een onopvallende toegangsbeveiliging

Het is een bekend gezicht. Een paslezer naast een entree. Passanten lopen er op af, houden hun pas er tegenaan en doen een paar stappen opzij om naar binnen te kunnen. Dat kan anders. Met standaard oplossingen is tegenwoordig een onbelemmerde doorgang te realiseren. En dat zelfs zonder dat onbevoegde personen kunnen ‘meeliften’ of naar binnen kunnen, terwijl de deur wordt geopend voor iemand die het gebouw verlaat.

Actieve tags

De meeste entreeoplossingen zijn niet geschikt voor grotere risico’s. En als ze dat wel zijn, komt het niet zelden voor dat ze een barrière vormen voor geautoriseerde gebruikers. Gelukkig is er een grote variëteit aan techniek voorhanden, waarmee ‘the best of both worlds’ is te realiseren. Een trend die je steeds meer zult gaan zien op beveiligingsgebied is de actieve tag. Deze ‘ziet’ op afstand wie er nadert en opent direct de deur. Met sensoren is vast te stellen of de persoon alleen is en niet gevolgd wordt. Andere sensoren kunnen van binnenuit de deur gesloten houden als een persoon zonder geldige pas naar binnen wil.

Biometrische identificatie in Boon Edam beveiligingssluis

Toegangsbeveiliging met biometrische identificatie

Snel stijgend in populariteit zijn camera’s met gezichtsherkenning of zelfs camera’s die van op een afstand de iris van een naderende persoon herkennen. Dat wordt biometrische identificatie genoemd en is uiterst betrouwbaar. Het is een stuk duurder in de aanschaf dan een systeem met actieve tags, maar daar staat veel tegenover. Mensen kunnen niet meer met een gestolen of gevonden pas naar binnen. Uitlenen van ID’s is niet mogelijk. En er wordt bespaard op de aanschaf en het beheer van ID-middelen.

Omdat de geavanceerde identificatieapparatuur steeds kleiner wordt, stijgen de toepassingsmogelijkheden om deze in ‘standaard’ entreeoplossingen te integreren. Een perfect beveiligde toegang hoeft dus niet meer per definitie lomp te zijn of er ongastvrij uit te zien. Ook een beveiligingssluis is tegenwoordig zodanig uit te voeren, dat deze perfect past in de architectuur van het gebouw. De kleine sensoren die onbevoegde toegang verhinderen, vallen hierin nauwelijks op.

» Download gratis whitepaper: Balans tussen openheid en beveiligingsniveau

Speedlane toegangsbeveiliging met paslezer

‘Altijd open’ beveiligingspoortje

Een nog vrij nieuwe trend is de geopende toegangsbeveiliging. Het ‘beveiligingspoortje’ staat altijd open, tenzij. Dit is ideaal in situaties waarbij een hoge doorvoercapaciteit wordt gevraagd. Een sensor ziet een persoon naderen, waarop gescand wordt of deze bevoegd is. Zo ja, blijft het beveiligingspoortje open. Zo nee, gaat de poort dicht. Dit kan met zowel met gezichtsherkenning als met passieve tags. Bij de passieve tag moet de gebruiker deze tegen een lezer aan houden. Ook worden er in de markt steeds vaker actieve tags bij dit type toegangsbeveiliging toegepast. Wel moet er bij deze oplossing met een aantal cruciale punten rekening gehouden worden. Zo kan het signaal op afstand ook toegang verlenen aan anderen dan de pasdrager.

Een variant op de geopende toegangsbeveiliging vormen toegangspoortjes zonder ‘deurvleugels’. Deze staan dus altijd open en geven alarm als een onbevoegde persoon passeert. Bij deze technologie is het wel noodzakelijk om bewakingspersoneel te hebben. Eventueel kan in plaats hiervan gedacht worden aan een tweede toegangsoplossing, die sluit bij alarm van de detectiepoortjes. Dit is op jaarbasis goedkoper, maar veroorzaakt relatief veel hinder voor bevoegde passanten, terwijl geopende toegangsbeveiliging juist gekozen wordt om een hoge doorvoercapaciteit te bereiken.

Speedlane Lifeline serie toegangspoortjes van Boon Edam

Technologische ontwikkelingen

In de buitenschil zal een ‘dichte’ toegangsoplossing meestal wenselijk blijven vanwege klimatologische redenen, maar binnen zijn er eigenlijk geen redenen meer om bevoegde personen op wat voor manier dan ook te hinderen. Bij gebruik van biometrische identificatie is oponthoud door personen die naar hun pasje zoeken, ook niet meer nodig. Biometrie is nog relatief duur, maar de prijzen dalen, terwijl de technologie continu verbetert en deze verbeteringen bovendien in de vorm van simpele updates van de firmware kunnen worden doorgevoerd. Het gemak voor legitieme gebruikers neemt enorm toe, evenals de professionele uitstraling van de organisatie die deze innovatie in de praktijk gebruikt. En wat voor bevoegde personen totaal niet opvalt; het wordt er een stuk veiliger door!

Balans tussen openheid en beveiligingsniveau

Ben Buijs MSec

Geschreven door Ben Buijs MSec

Ben Buijs is al ruim 35 jaar werkzaam bij Boon Edam. Met zijn jarenlange ervaring als accountmanager van overheidsprojecten, multinationals, objecten van nationale en internationale organisaties tegen terreur, maar ook de entrees van MKB kantoren is hij dé expert op het gebied van securityvraagstukken en entreeoplossingen. In de wandelgangen van Boon Edam en door zijn klanten wordt Ben niet voor niets "Mister Security" genoemd; zijn enorme ervaring en passie op dit gebied zet hij, naast zijn werk bij Boon Edam, in als docent bij de Post HBO opleiding Security en Techniek van SOBA Security Opleidingen.

Schrijf u in voor blog updates per e-mail

Recente Blogs

Blogs per onderwerp

Kies allemaal