Neem contact met ons op! Contact
Contactform Markthallen

Contactformulier

Contact

Boon Edam Blog

Veel Manieren om een Entree te Laten Opvallen

Natuurlijk, een entree moet functioneel zijn. Maar hoe mooi is het als de entree daarnaast ook een verpletterende indruk maakt op bezoekers? Mensen zijn gevoelig voor de uitstraling van een gebouw. Dat begint allemaal bij de entree. Het is de eerste plek waar je in contact komt met het gebouw en toegang krijgt tot je bestemming. Zonder de functionaliteit uit het oog te verliezen is het inspirerend om te zien wat er allemaal mogelijk is op esthetisch gebied. In dit blog licht ik er drie Nederlandse projecten uit waarbij de draaideur in mijn ogen perfect aansluit bij de uitstraling van het totale gebouw.

Opvallende-entree-Universiteit-Utrecht.jpg

Entree Universiteit van Utrecht: Eenheid in de Gevel

Bij de Universiteit Utrecht (Victor J. Koningsbergergebouw) werd medio 2015 een indrukwekkende, 9 meter hoge, tourniquetdeur toegepast. Om verschillende redenen past de esthetische draaideur goed bij het ontwerp. Dat komt deels doordat hij heel hoog is, door de enorme kap die erop zit. Als in dit grote universiteitsgebouw een lage deur geplaatst was, dan zou de ingang al snel ondersneeuwen. 

Daarnaast loopt de gevelbelijning heel natuurlijk door in de tourniquet. Op die manier is de entree één geworden met de gevel. Om toch een herkenbaar karakter te houden is er in de hoge kap van de entree ander glas toegepast dan in de gevel. Zo is de esthetische entree een bijzonder verlengstuk van de gevel, zonder zijn eigen identiteit te verliezen.

Opvallende_entree-Mahlerlaan.jpg

Entree 1000 Mahlerlaan: Chique Tourniquet met Bijzondere Kapconstructie

Kwaliteit, professionaliteit en onderscheidenheid zijn de eerste associaties die ik heb met het 1000 Mahlerlaan-gebouw. Dit nieuwe kantoorpand, ontworpen door architectbureau OeverZaaijer, verrees vorig jaar op de Zuidas in Amsterdam. Tussen alle enorme kantoorgebouwen is 1000 Mahlerlaan een bijzonder elegant complex met een chique uitstraling.
De gevel heeft een verschoven patroon van witte, natuurstenen wanden met daartussen glas. De transparante schil wordt doorgevoerd in de 4,5 meter hoge tourniquet, met glas van vloer tot plafond. Het zorgt voor een natuurlijke overgang van buiten naar binnen. De zwarte lijnen die in het gehele exterieur zijn doorgevoerd, komen terug in de entree. Behalve in de hoge kap boven de doorgang. Die is volledig van glas. Daarmee springt de entree op esthetisch vlak extra in het oog en kan de transparante cilinder bovendien nog erg nuttig zijn voor bijvoorbeeld reclame-uitingen. 

Opvallende_entree-Stadhuis-Zaandam.jpg

Entree Stadhuis Zaandam: Opvallend Rustpunt in Drukke Gevel

Het stadhuis in Zaandam is een bijzonder esthetisch ontwerp van Soeters van Eldonk architecten. De gevel bestaat uit een schijnbare aaneenschakeling en opstapeling van allemaal typerende Zaanse huisjes. Erg uniek en spectaculair, maar het zorgt ook voor een heel drukke gevel. De zogenoemde duotour (draaideur met geïntegreerde schuifdeur) die bij dit stadhuis is toegepast, valt hier juist op vanwege zijn rustige uiterlijk. Op de deuropening na bestaat deze duotour volledig uit één soort aluminium. Het maakt de entree tot een robuust rustpunt van het stadhuis. Door het contrasterende uiterlijk kan de ingang onmogelijk over het hoofd worden gezien. En dat is een niet te onderschatten eigenschap: mensen moeten de entree immers makkelijk kunnen vinden. 

 

Download Handleiding "7 stappen naar meest geschikte entreeoplossing"

Jeannette Lenssen-Kwantes

Geschreven door Jeannette Lenssen-Kwantes

Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geeft ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.

Schrijf u in voor blog updates per e-mail

Recente Blogs

Blogs per onderwerp

Kies allemaal
Download Case Study 1000 Mahlerlaan