Neem contact met ons op! Contact
Contactform Markthallen

Contactformulier

Contact

Boon Edam Blog

Luchtgordijnen: veel voordelen én esthetisch verantwoord

Voor een receptioniste in een kantoorpand of klanten en personeel in een winkel is niets zo vervelend als last hebben van koude lucht die door de entree naar binnen komt. Een ongewenste luchtstroom kan voor een ongezond binnenklimaat in een gebouw zorgen en op die manier gezondheidsklachten en ziekteverzuim in de hand werken. Reden genoeg om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld met behulp van een luchtgordijn. In deze blog ga ik in op de voordelen van een luchtgordijn, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van esthetische mogelijkheden.

Gezond, comfortabel en energievriendelijk

Luchtgordijn Boon Edam OmniVent ErasmusEr zijn veel redenen om voor een luchtgordijn - ten onrechte in de volksmond ook wel eens heater genoemd - in de entree te kiezen. Een luchtgordijn gaat tocht tegen en draagt daardoor bij aan de klimaatbeheersing van een gebouw. Door een gecontroleerde luchtstroom blijft de binnenruimte in een gebouw zowel in de zomer als in de winter op een prettige temperatuur. Ook kunnen verschillende ruimtes waar een ander klimaat gewenst is, zoals een receptie, lobby, restaurant of zelfs een groenteafdeling in een supermarkt, effectiever gebruikt worden. Daarnaast is er een groot energetisch voordeel. Een entree met luchtgordijn kan tot wel 70 procent aan energie besparen ten opzichte van een openstaande deur.

Onopvallende, esthetische oplossing

Een luchtgordijn wordt vaak gezien als een noodzakelijke toevoeging en niet de meest esthetische oplossing. Toch hoeft dit lang niet altijd zo te zijn. Ik streef ernaar om een luchtgordijn weinig tot niet in het zicht te laten zijn. Als een effectieve toevoeging aan de entree die, als men het bestaan ervan niet weet, nauwelijks opvalt. Het luchtgordijn kan bijvoorbeeld worden weggewerkt in het plafond of in de kap van een tourniquetdeur. Dit is echter niet altijd mogelijk. Om in dergelijke situaties toch een esthetisch verantwoorde oplossing te realiseren zijn er tegenwoordig gelukkig meerdere designoplossingen mogelijk.

OmniVent-VMR voor draaideuren

Een mooi voorbeeld van een designoplossing is een nieuw type verticaal luchtgordijn: de OmniVent-VMR. Dit compacte luchtgordijn is speciaal ontwikkeld voor een draai- of tourniquetdeur. Waar voorheen kolossale, verticale luchtgordijnen werden toegepast, is het vernieuwde luchtgordijn teruggebracht tot maximaal 160x160 millimeter in omvang. De minimale afmetingen doen geen afbreuk aan de effectiviteit van het luchtgordijn. Doordat de ventilatorunit en het uitblaaskanaal gescheiden kunnen worden, is het mogelijk om het uitblaaskanaal in een ranke, taps toelopende designuitvoering te realiseren. Door het luchtgordijn dan ook nog in dezelfde kleur uit te voeren als de entreeoplossing, valt deze nauwelijks op. De ventilatorunit van de Omnivent-VMR kan onder de vloer of op de kap van de Tourniket worden weggewerkt, zodat het onderhoud ook op een verantwoorde manier kan plaatsvinden.

» Download de Checklist Draaideuren

Voorbeelden uit de praktijk

Hieronder vindt u een aantal voorbeeldprojecten waar luchtgordijnen effectief toegepast zijn zodat deze nauwelijks opvallen. Precies zoals een luchtgordijn zou moeten zijn.

Luchtgordijn Boon Edam OmniVent VMR Krasnapolsky

De hoofdentree van Hotel Krasnapolsky bestaat uit een Duotour draaideur waarbij een VMR luchtgordijn is toegepast. Het luchtgordijn is in dezelfde mooie brons/taupe kleur uitgevoerd als de tourniquet.

Luchtgordijn Boon Edam OmniVent VMR Havengebouw

In het Havengebouw in Amsterdam hebben ze voor dit zeer ranke, verticale luchtgordijn, type VMR, gekozen.

Luchtgordijn Boon Edam OmniVent Erasmus

Bij het Erasmus MC zijn de luchtgordijnen fraai weggewerkt in de kap van de tourniquetdeur.

Een luchtgordijn is een flinke investering. Soms dienen er zelfs bouwkundige- of installatietechnische voorzieningen getroffen te worden om het luchtgordijn naar behoren te laten functioneren. Het ene luchtgordijn heeft ook weer meer esthetische consequenties dan het andere. Laat u daarom altijd goed informeren, want er is meer mogelijk dan u denkt.

Jeannette Lenssen-Kwantes

Geschreven door Jeannette Lenssen-Kwantes

Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geeft ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.

Schrijf je in voor blog updates per e-mail

Recente Blogs

Blogs per onderwerp

Kies allemaal