Contactform Markthallen

Contactformulier

Contact

LED-verlichting in draaideuren

LED_verlichting_draaideur-Waterfront.jpg

Naast het feit dat een draaideur functioneel moet zijn voor een gebouw, wil het oog natuurlijk ook wat. Zoals ik eerder al noemde, is het gebruik van veel glas de trend. Een andere tendens die we momenteel veel zien, en die goed te combineren is met de volglazen draaideur, is het gebruik van LED-verlichting. In deze blog vertel ik wat er allemaal mogelijk is met LED-verlichting in draaideuren en geef ik een aantal voorbeelden van projecten waar dit in mijn ogen op een mooie manier is toegepast. 

Voordelen LED-verlichting

LED-verlichting heeft in vergelijking met ‘traditionele verlichting’ veel voordelen. Het is algemeen bekend dat LED-lampen milieuvriendelijker zijn, een langere levensduur hebben en daardoor beter zijn voor de portemonnee. Maar LED-verlichting in een entree heeft nog meer voordelen. Opvallende verlichting geeft een elegante uitstraling en maakt de entree tot een echte eyecatcher.

Mogelijkheden LED-verlichting in draaideuren

Voor het toepassen van LED-verlichting zijn diverse mogelijkheden. Een belangrijke voorwaarde voor het toepassen van de verlichting is ruimte. Om eenheid te creëren is ruimte nodig waarin de LED-verlichting weggewerkt kan worden. Uiteindelijk moet het effect van LED-lampen zichtbaar zijn, niet de techniek. Over het algemeen worden de LED-lampen in het plafond aangebracht. Dit kunnen inbouwspots zijn, indirecte LED-verlichting boven een glazen plafond of een LED-string (Chainlight). Wat ook een mooi effect geeft, is het plaatsen van een lichtobject in een glazen cilinder boven de draaideur.
Ook op het gebied van kleur is veel mogelijk; u kunt kiezen voor één kleur of juist meerdere kleuren die elkaar afwisselen. En wilt u warm of juist fel licht? Het kleurgebruik heeft veel invloed op het totaalplaatje. Het zorgt ervoor dat uw entree de aandacht trekt, het kan een ruimte groter of kleiner laten lijken en het is sfeerbepalend.

Download Whitepaper "Wat wordt het visitekaartje van uw gebouw?"

LED-verlichting in draaideuren is bij uitstek geschikt voor theaters, luxe winkels, warenhuizen en kantoorpanden. Dat het op tal van manieren is toe te passen, blijkt wel uit de volgende voorbeelden.

LED_verlichting_draaideur-stijn-helsen.jpg

Het modehuis van Stijn Helsen heeft gekozen voor opvallende paarse LED-verlichting in de hoge draaideur. De paarse tint komt ook weer terug in de mannelijke torso in de kap en geeft het geheel een luxe uitstraling.

LED_verlichting_draaideur-DrentsMuseum.jpg

Voor de hoofdentree van het Drents Museum in Assen is gebruik gemaakt van een automatische, tweevleugelige Duotour draaideur. De glanzende RVS deur in combinatie met de houten balken aan het plafond geeft een bijzonder contrast van modern en klassiek. Omdat de entree daardoor al een blikvanger is, is de LED-verlichting subtiel aangebracht in de vorm van een Chainlight.

LED_verlichting_draaideur-Delft.jpg

De Spoorzone Delft is met veel oog voor detail vormgegeven en dat zie je ook terug in de draaideuren. Om de tourniquets een extra dimensie te geven is in het melkglazen plafond indirecte witte LED-verlichting toegepast.

LED_verlichting_draaideur-SolnaCenter.jpg

Ook in het buitenland zijn veel mooie voorbeelden te vinden. Zo heeft het Solna Centrum, een shopping mall in Stockholm, een imposante entree mede door de toepassing van LED-verlichting. de tien meter hoge tourniquet heeft bovenin een glazen cilinder met LED-verlichting en de naam van het winkelcentrum dat in verschillende kleuren wordt weergegeven.

LED_verlichting_draaideur-Cosmopolitan.jpg

Het Cosmopolitan Hotel in Florence heeft een inmiddels herkenbaar blauw LED-licht in het melkglazen plafond van de draaideur.

LED_verlichting_draaideur-waterfront-hotel.jpg

De gele LED-verlichting in de entree van het Waterfront Hotel benadrukt de hoogte en het bijzondere ontwerp van draaideur. De gele LED-verlichting, in combinatie met het ontwerp maakt dat het lijkt alsof je naar de zon kijkt

Jeannette Lenssen-Kwantes

Geschreven door Jeannette Lenssen-Kwantes

Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.

Schrijf u in voor blog updates per e-mail

Recente Blogs

Blogs per onderwerp

Kies allemaal
Download Case Study 1000 Mahlerlaan