Contactform Markthallen

Contactformulier

Contact

Welke interne maatregelen zijn nodig voor een optimaal beveiligde entree of doorgang?

Een toegangsoplossing is zodanig uit te voeren dat geautoriseerde personen zonder hinder kunnen passeren, terwijl anderen zich tevreden moeten stellen met het bewonderen van de buitenzijde van het gebouw. De toegang kan dit echter niet alleen. Betrouwbare beveiliging is alleen mogelijk via een samenspel van technische voorzieningen en organisatorische maatregelen. Wat houdt dit laatste zoal in?

Optimaal-beveiligde-entree3.jpgVooral medewerkers beschikken over een bijna ongelimiteerde creativiteit als het gaat om het omzeilen van beveiligingsmaatregelen. Een pas lenen van een collega. Vrienden mee naar binnen nemen. Met een collega een compartiment betreden, waarvoor men niet geautoriseerd is… Het is de praktijk van alledag in iedere organisatie. Niet altijd zullen er kwade intenties zijn, maar het is gewoon niet de bedoeling en geen security manager wil zich voor deze gang van zaken moeten verantwoorden.

Creëren van veiligheidscultuur

De beste manier om tot een goed beveiligde organisatie te komen is het creëren van een veiligheidscultuur onder de medewerkers. Maar dit is direct ook de grootste uitdaging. Nederlanders houden niet van regels en discipline, dus zal er veel energie gaan zitten in controle en handhaving. Dit laatste betekent dat aan overtreding van beveiligingsregels forse consequenties verbonden moeten worden. Dat is echter niet eenvoudig te verantwoorden als ook niet heel duidelijk is welk belang ermee gediend is. In een kerncentrale zal men dergelijke maatregelen begrijpen; in een distributiecentrum niet.

Een veiligheidscultuur is dus belangrijk, maar er kan simpelweg slechts in uitzonderlijke gevallen voldoende op worden vertrouwd. Dat geldt temeer in deze tijd, waarin steeds meer flexibiliteit van werknemers wordt verwacht, wat ten koste gaat van de structuur van traditionele processen. Daarom is het belangrijk dat de veiligheidscultuur een handje geholpen wordt. Dat kan onder andere met toegangsbeheer. Per medewerker wordt vastgesteld tot welke ruimten hij toegang heeft in het gebouw en op welke tijden.

» Download gratis whitepaper: Hoe kunnen met de juiste beveiligingsproducten toegangsprocessen vlekkeloos verlopen?

Optimaal-beveiligde-entree2.jpg

Aanvullende maatregelen bij hoge risico’s

Standaard toegangsbeveiliging is nog niet opgewassen tegen manipulatie. Er kan niet mee voorkomen worden dat twee personen op één pas naar binnen gaan of dat passen worden uitgeleend. Met een goede veiligheidscultuur zal dit niet snel gebeuren, maar bij hogere risico’s kan beter het zekere voor het onzekere worden genomen. Dat houdt in dat aanvullende maatregelen nodig zijn. Hieronder licht ik een aantal van dit soort maatregelen toe.

Anti pass back toegangscontrole

Een bekende beveiligingsmaatregel is ‘anti pass back’. Deze houdt in dat men met een pas maar éénmaal naar binnen kan. Pas nadat men ook naar buiten is gegaan, kan men opnieuw naar binnen. Zo wordt het moeilijker gemaakt dat twee personen op één pas naar binnen gaan. Als er geen uitgangscontrole is, kan voor een tijdsinterval gekozen worden. Men moet dan bijvoorbeeld minimaal één uur wachten, voordat een deur opnieuw geopend kan worden. In de praktijk is dit echter niet altijd handig. Zeker niet als het een binnencompartiment betreft.

Optimaal-beveiligde-entree.jpg

Beveiligingsproducten voor anti piggy-backing en anti tailgating

Een andere maatregel heeft eveneens een Engelse naam en heet ‘anti piggy-backing’ of ‘anti tailgating’. Hierbij wordt het gesignaleerd als twee personen vlak achter elkaar op één pas naar binnen gaan. Als er niemand is om op dat moment in te grijpen, kan gekozen worden voor een beveiligingsdeur met hoge beveiligingsgraad. De Circlelock beveiligingssluis en de Tourlock beveiligde draaideur van Boon Edam zijn bijvoorbeeld uit te rusten met een weegvloer die het gewicht van een persoon meet. Dit dient ongeveer overeen te komen met gegevens op de toegangspas of in de database. Een andere oplossing tegen piggy-backing en tailgating  is StereoVision. Dit is een geavanceerde ruimtelijke sensor die ziet hoeveel personen zich in een segment van de deur bevinden en willen passeren.

Biometrische toegangscontrolesystemen

Pasjes kunnen worden uitgeleend. Ook misbruik van een gevonden of gestolen pas is mogelijk. Om die risico’s te verkleinen is toepassing van biometrische identificatie mogelijk. Hierbij wordt de identiteit van een persoon gecontroleerd aan de hand van lichaamseigen kenmerken, zoals de vingerafdruk, het patroon van de iris of de vorm van het gezicht. Slechts enkele parameters zijn nodig om een hoge mate van nauwkeurigheid te krijgen, zonder dat de privacy van gebruikers in het geding komt. Dergelijke biometrische toegangscontrolesystemen kunnen vaak eenvoudig geïntegreerd worden in beveiligingsdraaideuren of -sluizen.

Een veiligheidscultuur blijft het ideaal, maar wie realistisch is kan kiezen uit een groot aantal innovaties die ervoor zorgen dat de regels ook daadwerkelijk worden nageleefd en niet overtreden kunnen worden.

VIDEO: Werkingsprincipe van een beveiligingsdraaideur

Voor de beveiligde gebieden in een gebouw kunnen beveiligingsdraaideuren ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben. Een Tourlock draaideur voorkomt tailgating en piggybacking. Adviseur Architecten, Jeannette Lenssen, laat in onderstaande video het werkingsprincipe van een beveiligingsdraaideur zien en ze legt uit welke beveiligingsopties een Tourlock allemaal heeft.

Ben Buijs MSec

Geschreven door Ben Buijs MSec

Ben Buijs is al ruim 35 jaar werkzaam bij Boon Edam. Met zijn jarenlange ervaring als accountmanager van overheidsprojecten, multinationals, objecten van nationale en internationale organisaties tegen terreur, maar ook de entrees van MKB kantoren is hij dé expert op het gebied van securityvraagstukken en entreeoplossingen. In de wandelgangen van Boon Edam en door zijn klanten wordt Ben niet voor niets "Mister Security" genoemd; zijn enorme ervaring en passie op dit gebied zet hij, naast zijn werk bij Boon Edam, in als docent bij de Post HBO opleiding Security en Techniek van SOBA Security Opleidingen.

Schrijf u in voor blog updates per e-mail

Recente Blogs

Blogs per onderwerp

Kies allemaal
S.T.A.R.T.S.S. Beslissingsmethodiek voor beveiligingsentrees