Contactform Markthallen

Contactformulier

Contact

Handbediende of automatische tourniquet?

Handbediend_of_automatisch-Universiteit-Utrecht.jpg

Eén van de eerste afwegingen bij het kiezen van een tourniquet is de keuze tussen een handmatig bediende of (semi-) automatische draaideur. Beide opties hebben eigen voordelen, maar ook beperkingen. Reden genoeg om hier eens op in te zoomen en te kijken welke type gebouwen en gebruikers zich bij uitstek lenen voor het een of het ander.   

Sommige voordelen laten zich makkelijk raden. Zo worden passanten bij een automatische tourniquet zoveel mogelijk ontlast, doordat ze het deurenstel niet zelf hoeven te duwen. Dit geeft de bezoeker van een gebouw onbewust een gastvrij gevoel. Daarnaast kan een automatische draaideur in een grotere diameter worden geleverd. Handig wanneer de entree een flinke hoeveelheid mensen aan moet kunnen.

Handbediende tourniquetdeuren kunnen maximaal worden uitgevoerd met een diameter van drie meter en het deurenstel kan maximaal 350 kilogram wegen. Dit om de veiligheid te waarborgen en ervoor te zorgen dat elke bezoeker in staat is om de deur voort te duwen. Daarbij komt dat een handbediende deur onderhoudsvriendelijker is. De kans op technische storingen is klein. Bezoekers worden niet in hun doorgang belemmerd door onverwachte activatie van sensoren en het is een entreeoplossing die geschikt is voor locaties waar men wat ruwer met een deur omgaat.

Handbediende tourniquet bij scholen

In sommige gevallen zal de keuze voor een automatische of handbediende tourniquet vooral afhangen van een opdrachtgever, gebaseerd op een persoonlijke voorkeur, het beschikbare budget en esthetische wensen. Maar voor sommige gebouwen is één van beide opties bij uitstek geschikt. Zo zie ik vaak dat bij (middelbare) scholen de voorkeur uitgaat naar een handbediende tourniquet. En daar valt veel voor te zeggen. Bij scholen wordt een deur over het algemeen ruwer gebruikt dan gemiddeld. Men stapt bijvoorbeeld met (te) veel mensen tegelijk in een deursegment of springt op het allerlaatste moment nog even voor een deurvleugel. Daardoor kunnen veiligheidssensoren worden geactiveerd waardoor de deur stilvalt en terug gaat in capaciteit. Dit vaak tot ergernis van overige gebruikers. Een handbediende deur heeft deze veiligheidssensoren niet nodig.

» Download de Case Study Universiteit Utrecht met architect Joost Ector

Handbediend_of_automatisch-ROC-MFE.jpg

Automatische deuren voor bezoekersgemak bij warenhuizen en hotels

Gebouwen waar een automatisch aangedreven deurenstel juist heel wenselijk is, zijn bijvoorbeeld supermarkten of warenhuizen. Op dit soort locaties lopen bezoekers vaak met winkelkarretjes naar buiten en is er geen gelegenheid om de deur het deurenstel voort te duwen. Hetzelfde geldt voor locaties waar veel reizigers komen, zoals een vliegveld of een hotel. Lees hier meer over in mijn blog "Gastvrije entrees voor hotels" Wanneer de toegankelijkheid voor mindervaliden een belangrijke voorwaarde is bij een entree, zou ik een draaideur met automatische aandrijving adviseren. Maar dit kan ook prima ondervangen worden door middel van een zogeheten Multi Functional Entrance-concept. Hierbij worden twee handbediende tourniquetdeuren gecombineerd met een loopdeur of automatische schuifdeur ten behoeve van mindervaliden. Een oplossing die bovendien een hoge capaciteit aankan.

Semi-automatische tourniquet en veranderende behoeftes

Een tussenoplossing is ook goed mogelijk in de vorm van een semi-handbediende draaideur. In deze deur wordt de duwkracht aangevuld waardoor de gebruiker een handje wordt geholpen bij het voortduwen van het deurenstel. Wanneer een gebruiker te hard tegen de deurvleugel duwt, zorgt het systeem er bovendien voor dat de draaideur automatisch wordt afgeremd. Het deurenstel zal zich bij het verlaten van de deur altijd automatisch positioneren.

Heeft u nog veel twijfels tussen de keuze voor een automatische of handmatig bediende tourniquet? Of verandert het gebruikersdoel of de bezoekersstroom van het gebouw in de loop der jaren? Dan kan het wellicht een geruststellende gedacht zijn dat we een handmatig bediende draaideur altijd in een later stadium nog kunnen automatiseren, en vice versa.

Welke belangrijke zaken verdienen nog meer uw aandacht?

Een goede keuze maken tussen een handbediende of (semi-) automatische draaideur is uiteraard erg belangrijk, maar welke punten mag u nog meer niet vergeten? Lees welke belangrijke zaken uw aandacht verdienen tijdens het ontwerpproces in deze Checklist.

Jeannette Lenssen-Kwantes

Geschreven door Jeannette Lenssen-Kwantes

Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.

Schrijf u in voor blog updates per e-mail

Recente Blogs

Blogs per onderwerp

Kies allemaal