Nederland

Gastvrije entrees voor hotels, waar moet u op letten?

Het aantal hotels neemt nog steeds flink toe. Om je als hotel te kunnen onderscheiden kiest men voor een eigen karakter of ‘gezicht’. Dit karakter wordt heel vaak vertaald naar de uitstraling van het pand. De entree is hierin een belangrijk onderdeel. De entree is een visitekaartje en kan een kenmerkend onderdeel van het hotel zijn. Bovenal dient de entree een gastvrij gevoel op te wekken en een vrije doorgang te verschaffen aan logees en bezoekers. Hoe kan je daarmee rekening houden bij het kiezen van de entree?

Programma van eisen

Het programma van eisen vormt uiteraard de basis voor de kenmerken van de entree.

Welk type bezoeker gaat men verwelkomen?

Mindervaliden, kinderen, zakenreizigers, groepen mensen of individuele personen, mensen met of zonder koffer; iedereen wil een onbelemmerde toegang tot het pand. Maar niet alleen de bezoeker, ook de bevoorrading gaat soms via een entree.

Hoeveel bezoekers willen op een piekmoment het pand betreden, via die bewuste entree?

Heeft u wel eens meegemaakt dat u voor een entree stond te wachten? Dat geeft geen welkom gevoel. Als er bijvoorbeeld een bus vol met gasten stopt bij een hotel en iedereen achter in de rij moet aansluiten om het pand te betreden, dan komt dat ongemakkelijk en ongastvrij over. Met de juiste entreeoplossing wordt dat negatieve gevoel vermeden. Wellicht volstaat een schuifdeur als entree, een tourniquetdeur of een combinatie van deze twee in één deur, de Duotour. Deze Duotour draaideur combineert een tochtvrije entreeoplossing en een schuifdeurfunctie waardoor grote groepen personen eenvoudig en snel toegang tot een hotel verkrijgen.

Bevindt zich een receptie of een lobby achter de entree?

In veel hotels bevindt zich achter de entree een verblijfsgebied waar de gasten kunnen wachten tot ze worden ontvangen. Dat kan in de vorm van een lobby met een receptie zijn of een ontvangsthal waar mensen fijn aan een tafel kunnen gaan zitten. Om te zorgen voor een warm onthaal is zo’n ruimte gebaat bij een tochtvrij entreegebied. Een tourniquetdeur of tochtsluis met schuifdeuren is dan de entreeoplossing bij uitstek. Door middel van een calculatieprogramma kunt u op een onafhankelijke manier laten uitrekenen wat de beste entreeoplossing is.

Is de entree tevens vluchtweg?

In een omgeving zoals een hotel waar veel mensen verblijven, is het belangrijk dat in noodsituaties iedereen het pand zo snel mogelijk kan verlaten. De entree kan hier op worden aangepast, zo zijn er een aantal vluchtwegmogelijkheden waar een entree aan kan voldoen. Lees hier meer over in mijn blog 'Entree als veilige vluchtroute'

Is er een 24-uurs receptie aanwezig?

Afhankelijk van het feit of er een 24-uurs receptie is, kan men ervoor kiezen de deur overdag of ‘s nachts (tijdelijk) te vergrendelen en beperkte toegang of toegang op basis van toegangscontrole te laten plaatsvinden.

Hotels Chongqing Sheraton Hotel draaideur | Boon Edam

'Gouden' draaideur

Afhankelijk van het type hotel wil men een bepaalde uitstraling creëren. Dit kan luxe, degelijk, laagdrempelig of juist heel imposant zijn. Het ontwerp van een entree dient het merk en de identiteit van het hotel uit te stralen. Het moet de gasten meteen duidelijk zijn wat zij achter de entree kunnen verwachten. De uitstraling is vaak een verlengstuk van een huisstijl of geeft een bepaalde beleving weer. Esthetische kenmerken als kleur- en materiaalgebruik kunnen dit ondersteunen. Een ‘woweffect’, beeldbepalende oppervlaktebewerking of herkenningspunt in de gevel dragen bij aan de beleving van een entree.

Neem bijvoorbeeld een met bladgoud beklede of een koper look tourniquetdeur. Maar een luxe uitstraling kan men ook creëren door voor een afwerking als ‘Mirror finish Black’ te kiezen, wat staat voor een RVS afwerking met een hoogglans coating. Het geeft een luxe uitstraling die kan worden doorgezet in het interieur van het hotel. Buiten de entree wordt dan al de beleving gecreëerd die aansluit op wat men binnen qua gevoel wil overbrengen aan de klant: een gevoel van luxe en aandacht.


» Download ons white paper: Wat wordt het visitekaartje van uw gebouw?


Voorbeeldprojecten hotels

Op esthetisch vlak zijn er nog veel meer mogelijkheden, hieronder heb ik een aantal diverse projecten uitgelicht.

Fletcher hotel Amsterdam | Boon Edam

Het Fletcher Hotel in Amsterdam heeft een geheel glazen gevel die de met ronde ramen uitgeruste massieve buitenmuur afschermt. Dit maakt het gebouw onderscheidend, onafhankelijk en transparant. De hoofdentree is voorzien van een energiebesparende draaideur en past uitstekend in de ronde gevel en bij de vormen van het gebouw.

Berkeley Hotel Londen draaideur | Boon Edam

Het 5-sterren Berkeley Hotel in Londen heeft het hout van de entree op een stijlvolle moderne manier toegepast in combinatie met een zeer dun dak, een volglazen deurenstel en moderne verlichting.

Péninsula Hotel Parijs tourniquetdeur | Boon Edam

Voor het luxe 5-sterren Peninsula Hotel in Parijs is gekozen voor een transparante tourniquetdeur met een zwarte constructie. De grote raampartijen in de gevel hebben dezelfde zwarte constructie waardoor de draaideur helemaal opgaat in het geheel.

Chongqing Radisson Hotel China tourniquetdeur | Boon Edam

Het Radisson Hotel in de Chinese stad Chongqing telt ruim 300 kamers en heeft als hoofdentree een draaideur met hoge doorgangscapaciteit, namelijk de Duotour. De ruime compartimenten van deze deur zorgen ervoor dat er voldoende ruimte geboden wordt voor gasten met koffers. De bronzen details in de gevel van het hotel, zijn met speciaal bronskleurig RVS doorgevoerd in de draaideur.

LED verlichting in de tourniquetdeur Waterfront Hotel | Boon Edam

De Tourniket draaideur in het Waterfront Hotel heeft een extra hoge kap met bovenin speciale LED-verlichting. De gele LED-verlichting, in combinatie met het ontwerp maakt dat het lijkt alsof je naar de zon kijkt.

De beste entreeoplossing voor hotels en restaurants is dus geheel afhankelijk van de grootte van het gebouw, het type bezoeker en de benodigde persoonscapaciteit. Een goede leverancier kan u daarbij adviseren op basis van ervaring, deskundige adviseurs en theoretische berekeningen. Maar wat misschien nog wel het meest tot de verbeelding spreekt zijn referenties. Gebruikers en eigenaren van hotels en restaurants die u zijn voorgegaan en ervaring hebben met entreeoplossingen. Waarom hebben zij bijvoorbeeld juist voor dat type deur gekozen? En voldoet die deur aan de verwachtingen rekening houdend met het aantal en type bezoekers? Een goede leverancier kan op eenvoudige wijze de ervaringen van een bestaande klant overbrengen op een nieuwe klant.

Jeannette Lenssen-Kwantes
Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.