Toegangsoplossingen voor onderwijsinstellingen

Zodra de schoolbel gaat zie je leerlingen het gebouw binnenstormen. Met rugtassen die vaak nog groter zijn dan henzelf proberen ze zich met z’n allen door de toegangsdeur te wringen. Deze heeft dan ook veel te verduren. Entrees van onderwijsinstellingen dienen daarom bovenal functioneel te zijn. Ze moeten een goede doorstroom bieden én tegen een stootje kunnen.

Semi-handbediende draaideur

Leerlingen die iets ruwer omgaan met een toegangsdeur of die op het laatste moment naar binnen stappen? Een semi-handbediende draaideur is dan uitermate geschikt. Deze deur wordt gedeeltelijk met de hand bediend en is gedeeltelijk geautomatiseerd. Op een volledig automatische deur zitten verplichte veiligheidssensoren. Op een semi-handbediende deur zijn minder sensoren noodzakelijk, daardoor kan de capaciteit beter worden gewaarborgd. Overige voordelen van een semi-handbediende deur zijn duwondersteuning bij het duwen van het deurenstel en een toerenbegrenzer om te voorkomen dat leerlingen hard tegen een deur aanduwen om zo snel mogelijk rondjes te draaien. Door de snelheidsbegrenzer worden onveilige situaties voorkomen. Een positioneerunit zorgt ervoor dat de draaideur automatisch weer gepositioneerd wordt in de ideale instapstand.

Praktische entreeoplossing voor onderwijsinstellingen

Wij hebben gemerkt dat onderwijsinstellingen het gebruik van semi-handbediende draaideuren in scholen als praktisch en effectief ervaren. De tourniquetdeuren zijn bestand tegen het ruwe gebruik door de leerlingen. Vanuit deze behoefte is het MFE concept ontwikkeld. Het bestaat uit twee kleinere semi-handbediende draaideuren in combinatie met een loop- of schuifdeur voor mindervaliden en bevoorrading. Daarmee wordt een hogere capaciteit bereikt dan met één grote draaideur. Er is dan ook een toename in het toepassen van twee kleinere tourniquets in combinatie met een loop- of schuifdeur, in plaats van één grote automatische aangedreven tourniquetdeur. Niet alleen functioneel, maar ook mooi om te zien.


» Download de Case Study Universiteit Utrecht met architect Joost Ector


Universiteit Utrecht | Victor J. Koningsbergergebouw Tourniquetdeur | Joost Ector | Boon Edam

De voordelen van het MFE-concept voor onderwijsinstellingen zijn:

  • De deuren zijn beter bestand tegen intensief en onzorgvuldig gebruik;
  • Ideale oplossing voor mindervaliden, het afleveren van goederen en bij eventuele calamiteiten;
  • Door linker- en rechterdeur is er een natuurlijke scheiding van in- en uitgaande passanten;
  • Twee kleinere draaideuren bieden vaak een hogere capaciteit dan één grote draaideur;
  • Meerdere vluchtwegmogelijkheden in noodsituaties;
  • Ten tijde van service en onderhoud kan er altijd een deur functioneren, zodat het gebouw tochtvrij toegankelijk blijft;
  • Energiebesparing, tochtreductie en beheersbaar binnenklimaat door toepassing van draaideuren;
  • Esthetisch fraaie entree.

Materiaalsoort en design

Aan de hand van de functionele eisen van een onderwijsinstelling kijken wij naar de esthetische mogelijkheden. Zo kan een entree bijvoorbeeld worden aangepast op het design van de school. Door te kiezen voor een bepaalde kleur en materiaalsoort dat past bij het ontwerp van de gevel kunt u een herkenbare, zichtbare entree creëren. 

Een mooi voorbeeldproject van een functionele en esthetisch hoogstaande draaideur bij een onderwijsinstelling is de 6 meter hoge tourniquet bij de Universiteit Utrecht. Met glazen transparante gevel en LED-verlichting springt het Victor J. Koningsbergergebouw in Utrecht meteen in het oog. Architect Joost Ector: “De entree moest functioneel en herkenbaar zijn, maar ook bij het gebouw passen."

Waarom Ector Hoogstad Architecten voor deze entreeoplossing gekozen heeft en hoe het ontwerp tot stand gekomen is? Dat leest u in de Case study “Universiteit Utrecht”.

Jeannette Lenssen-Kwantes
Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.