Draaien draaideuren van een gemeentehuis trager?

"Elke keer als ik een gemeentehuis betreedt, valt het mij op dat de draaideuren van gemeentehuizen langzamer werken dan andere draaideuren. Is dat ook echt zo?". Deze vraag had luisteraar Frank aan Jeroen Kijk in de Vegte van het radioprogramma Bureau Kijk in de Vegte. Jeroen legde deze en enkele andere vragen voor aan Boon Edam tijdens de uitzending van zondag 29 januari 2017.

Hebben gemeentehuizen speciaal langzaam draaiende draaideuren?

Nee, gemeenhehuizen hebben geen speciale langzaam draaiende draaideuren. Door de producenten van draaideuren is een maximale toelaatbare snelheid afgesproken in het kader van de veiligheid van draaideuren voor passanten. Die snelheid is vastgelegd in de Europese EN 16005 norm. Draaideuren - ook wel Tourniquetdeuren genoemd - met een diameter kleiner dan 3 meter mogen max. 1m per seconde draaien en draaideuren met een diameter groter dan 3 meter mogen maximaal 75cm per seconde draaien. Deze snelheid wordt gemeten aan het einde van de draaiende deurvleugel. De afgesproken snelheid in de norm is een richtlijn om de deur af te regelen.

Maar waarom hebben wij dan tóch het idee dat die draaideuren langzamer gaan?

Dat kan om verschillende redenen zijn:

  1. Het kan het gevoel of de perceptie zijn: Gemeentehuizen krijgen doorgaans veel bezoekers en hebben daarom vaak wat grotere automatische deuren. Hoe groter de draaideur, hoe langzamer ie lijkt te draaien. Vergelijk het met 2 schaatsers die even snel rijden, 1 in de binnenbaan en 1 in de buitenbaan. Bij een gelijke snelheid lijkt het dat de schaatser in de binnenbaan sneller gaat, maar dat is natuurlijk niet zo. De schaatser in de buitenbaan moet gewoon een grotere afstand afleggen voordat 1 ronde is gedaan. Ditzelfde principe geldt voor grotere draaideuren vs. kleinere draaideuren.
  2. Afhankelijk van de locatie en type gebruiker wordt er soms in overleg met de klant besloten om een iets langzamere snelheid in te stellen. Als er veel grote objecten, rolstoelen of bijv. ouderen passeren is dat prettiger/rustiger in gebruik. Gezien de mix van personen bij gemeentehuizen zou het kunnen dat een aantal gemeentelijke draaideuren iets langzamer afgeregeld zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een supermarkt.
  3. Een draaideur beschikt over veiligheidssensoren en knoppen om deze tijdelijk iets langzamer te laten draaien. Zo zit er vaak een mindervalidenknop op de deur om deze tijdelijk langzamer te laten draaien, zodat mindervaliden ook goed een gebouw in en uit kunnen komen door de draaideur. Verder zijn automatische deuren uitgerust met een sensor die voor de deur kijkt. Als er iemand in het detectieveld staat, denkt de draaideur 'hee, daar staat iets en ik moet nu iets langzamer gaan draaien om een botsing te voorkomen'. Als het obstakel niet uit het veld verdwijnt zal de deur daarna stoppen (tip: blijf dus zoveel mogelijk vooraan lopen in het segment van een automatische draaideur).

» Download ons white paper: Aan welke eisen moet een entree voldoen?


Draaideur Stadshuis Nieuwegein | Boon Edam

Luisteraar Marcel vraagt zich nog af: als hij bij zijn lokale supermarkt in de draaideur staat, staat de deur geregeld BAM stil. En niemand weet wie de schuldige is. Waardoor komt dat?

Dat kan natuurlijk komen doordat iemand in het detectieveld staat van de veiligheidssensor die voor de deur kijkt, maar een automatische draaideur heeft ook een sensor die detecteert of iemand nog net even snel in de deur wil stappen. Als iemand dat doet en de draaiende deurvelugel is te dicht bij de buitenwand van de deur (ook wel kuip of kuipwand genoemd) kan het zijn dat de deur inderdaad KLOENK stil staat.

Vragen klanten vaak of hun draaideur sneller kan draaien?

Dat komt inderdaad voor, maar zoals hierboven uitgelegd, zijn wij als fabrikant gebonden aan maximale snelheden. Zo lang de snelheid binnen de norm blijft, kunnen wij dat doen, maar sneller zeker niet. Veiligheid staat altijd voorop!

Bekijk deze video met daarin de uitleg van Adviseur Architecten, Jeannette Lenssen:


» Luister hier naar het fragment van NPORADIO2


Tourniquetdeur gemeentehuis Brummen | Boon Edam

 

Henk Goede
Opgewekte, praktijkgerichte marketingman, enthousiasteling en ambassadeur van Koninklijke Boon Edam. Bij Boon Edam zet ik mijn marketingexpertise in om mensen van optimale toegangsoplossingen te voorzien die de beste oplossing zijn voor hun specifieke situatie. In het proces daarnaartoe voorzie ik gebouweigenaren, architecten, aannemers, eindgebruikers en andere partijen graag van de beste informatie om hun werk optimaal uit te kunnen voeren. Hierbij valt te denken aan case studies, white papers, checklisten, handleidingen, video's en productinformatie. Ik ben zeer trots dat ik bij zo'n mooi bedrijf werk!