Waarom de juiste toegangsoplossing mede afhankelijk is van goede samenwerking

Bij de keuze van een entreeoplossing wordt vanzelfsprekend op de eerste plaats uitgegaan van het beoogde eindresultaat: een prachtig stuk techniek, dat naadloos in de gebouwde omgeving past en perfect functioneert. Dat laatste vraagt om kwaliteit van het toegangsproduct, maar zeker ook van de leverancier. Een entreeoplossing heeft namelijk doorgaans een zwaar leven. Dat vereist een deskundige leverancier die uitstekend kan meedenken en inschatten wanneer preventief onderhoud nodig is, zodat problemen worden voorkomen.

Er zijn nogal wat entree- of toegangsoplossingen. Voorbeelden zijn draaideuren (tourniquets), automatische schuifdeuren en doorloopsluizen, die weer in talloze varianten leverbaar zijn. Het is van belang dat de leverancier als geen ander weet welk product het beste past bij iedere situatie en wat gezien de omstandigheden van invloed kan zijn op de betrouwbaarheid van de levensduur. Want hoe goed een toegangsoplossing ook ontworpen, geproduceerd en geïnstalleerd is, er kunnen in de loop der jaren defecten optreden, als er geen op het specifieke gebruik afgestemd onderhoud plaatsvindt.

Geen klant maar partner

Goede leveranciers hechten er grote waarde aan dat de entreeoplossingen vele jaren probleemloos functioneren. Al is het maar om het bekende logo dat elk product siert. Dat logo zien mensen ook als de deur dienst weigert! Daarnaast wordt natuurlijk niet voor niets zoveel energie gestoken in het streven naar de hoogst haalbare kwaliteit. Om die kwaliteit gedurende de hele levensduur op peil te houden, is beter om te spreken van partners dan van klanten. Kwaliteitsborging is namelijk iets wat fabrikant en opdrachtgever alleen gezamenlijk kunnen bewerkstelligen.

Goed opgeleide monteur toegangsoplossingen

Net zoals het ontwerp van de mePreventief Onderhoud | Boon Edameste entreeoplossingen, komt ook het onderhoud op maatwerk aan. Zeker in omgevingen waar de deuren worden blootgesteld aan ruw gebruik, zoals in winkelcentra en openbare gebouwen. Daardoor kan schade ontstaan die niet direct zichtbaar is en waarbij de deur op het oog nog normaal functioneert, maar waarbij toch wel snel ingrijpen vereist is. Zo kan voorkomen worden dat bijvoorbeeld bij brandalarm de deurvleugels van de draaideur ineens niet meer openklappen. Een door de leverancier goed opgeleide onderhoudsmonteur kent de producten door en door en weet op welke details hij moet letten om een onder alle mogelijke omstandigheden goed functionerende deur te garanderen.

Op de hoogte van veranderende regels en eisen

Wat ook kan gebeuren, is dat tijdens de levensduur de (veiligheids- of beveiligings)eisen en normeringen veranderen. Een hogere weerstandsklasse kan noodzakelijk worden, omdat de criminaliteit in de buurt toeneemt of omdat criminelen gewelddadigere methodes gaan toepassen om een deur te forceren. Daarom is het goed als een leverancier goed opgeleide beveiligingsspecialisten in dienst heeft. Deze kunnen helpen bij het formuleren van het advies voor de best mogelijke oplossing in de veranderde situatie, maar kunnen ook daarna nog goede diensten bewijzen. Zij laten zich continu informeren over nieuwe inbraakmethodes en houden bij wat er zoal verandert op het gebied van wet- en regelgeving ten aanzien van de brandveiligheid.

Er zijn dus nogal wat redenen om niet zomaar een leverancier te kiezen die een entreeoplossing levert en een bedrijf dat de deur kan onderhouden. Zeker niet als de deur een vitale functie in het bedrijfsproces heeft of zijn kwaliteit moet kunnen bewijzen in situaties waarbij elke seconde telt! Het gaat ten slotte niet alleen om de deur, maar om de ongestoorde continuering van het bedrijfsproces. Dat vraagt om een leverancier die meedenkt en problemen kan voorkomen door deskundig en adequaat onderhoud te plegen en die in het geval dat er toch iets mis gaat kan zorgen dat het probleem binnen de kortste keren wordt opgelost.


» Download gratis white paper: Welke OBE-maatregelen zijn nodig voor een beveiligde entree?


 

Ben Buijs MSec
Ben Buijs is al 40 jaar werkzaam bij Boon Edam. Met zijn jarenlange ervaring als accountmanager van overheidsprojecten, multinationals, objecten van nationale en internationale organisaties tegen terreur, maar ook de entrees van MKB kantoren is hij dé expert op het gebied van securityvraagstukken en entreeoplossingen. In de wandelgangen van Boon Edam en door zijn klanten wordt Ben niet voor niets "Mister Security" genoemd; zijn enorme ervaring en passie op dit gebied zet hij, naast zijn werk bij Boon Edam, in als docent bij de Post HBO opleiding Security en Techniek van SOBA Security Opleidingen.