Veiligheid bij het installeren en onderhouden van een toegangsproduct

Een gesprek over bouwregelgeving en veiligheid op de bouwplaats met Marco van Doesburg, Veiligheid en Gezondheid Adviseur.

Een entree is een belangrijk onderdeel van uw gebouw. Het wordt echter snel onderschat hoe complex het kan zijn om een nieuw toegangsproduct in een gebouw te installeren of bestaande deuren te onderhouden. Veiligheid bij installatie en tijdens onderhoud is nog nooit zo belangrijk geweest als nu tijdens de wereldwijde Coronacrisis, waar strikte regels zonder compromissen moeten worden nageleefd.

Of het nu gaat om een draaideur, een beveiligingspoortje of een high security portal, er zijn een aantal overwegingen waar rekening mee gehouden moet worden om ervoor te zorgen dat de toegangsoplossing niet alleen correct, maar ook veilig wordt geïnstalleerd of onderhouden.

Hoe kunnen leveranciers van toegangsproducten blijven voldoen aan de overheidsvoorschriften met betrekking tot social distancing en hygiëne, met de veranderende bouwvoorschriften, veiligheidsmaatregelen en de ontwikkeling van nieuwe typen toegangsproducten op de wereldmarkt? We zijn in gesprek gegaan met Marco van Doesburg, adviseur veiligheid en gezondheid bij Koninklijke Boon Edam International, om uit te leggen hoe elke installatie wordt uitgevoerd, rekening houdend met de veiligheid en gezondheid voor zowel onze medewerkers als de klant.

Veilige installatie en onderhoud tijdens de coronacrisis

Er is de afgelopen weken veel geschreven over de wereldwijde coronacrisis en we vinden het belangrijk dat onze klanten weten dat wij bij Boon Edam de situatie zeer serieus nemen. Onze kantoormedewerkers zoals planners, projectleiders en werkvoorbereiders werken vanuit huis en onze service- en installatieteams zijn uitgerust met de noodzakelijke materialen om hun persoonlijke veiligheid en gezondheid te kunnen garanderen.

Onze teams zijn geïnstrueerd in hoe zij, rekening houdend met de lokale wetten en richtlijnen met betrekking tot social distancing, toch de vereiste kwaliteit kunnen blijven leveren in hun werk.

Enkele aanvullende en compliancemaatregelen die ons team hiervoor neemt, zijn onder meer:

  • Regelmatig handen wassen
  • Regelmatig gereedschappen e.d. schoonmaken
  • Werken in vaste teams
  • Rijden in afzonderlijke voertuigen

Onze technische teams communiceren voortdurend met klanten en contactpersonen op de bouwplaats om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke maatregelen worden getroffen om het werk zo efficiënt en veilig mogelijk uit te voeren. Hierdoor slagen wij er in om onze projectplanningen te halen in de voor ons belangrijke sector. We zijn erg trots op hoe onze teams omgaan met deze bijzondere tijd - hun samenwerking en inzet geeft ons hoop voor de toekomst.

Gelaatschermen

[Wij nemen het serieus: enkele voorbeelden hoe onze buitendienstmedewerkers in deze Coronatijd zijn uitgerust met extra bescherming.]

Wat zijn bouwvoorschriften?

Bouwvoorschriften zijn de belangrijkste set regels en normen die van toepassing zijn bij de bouw of verbouwing van een gebouw. Uiteraard gelden bouwvoorschriften ook bij de installatie van toegangsproducten. Diameter, hoogte, toegankelijkheid ... dit zijn slechts enkele van de vele factoren die overwogen moeten worden voordat een succesvolle installatie kan plaatsvinden.

"We zijn er trots op om een van de grootste producenten van toegangsproducten ter wereld te zijn, maar het wereldwijd opereren geeft ook een aantal unieke uitdagingen", legt Marco uit.
“We opereren vanuit Nederland, dat uiteraard zijn eigen bouwregelgeving heeft. Maar mijn werk brengt mij en mijn team over de hele wereld. Verschillende landen hebben verschillende bouwvoorschriften met betrekking tot toegangsproducten, dus we moeten altijd voorbereid en op de hoogte zijn van de geldende normen en regels bij het installeren van toegangsproducten voor onze klanten. ”

Neem bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. De regels rond bouwvoorschriften staan in de Building Act 1984. Hoewel ze een gedetailleerd overzicht geven van punten die we moet overwegen voordat er gestart kan worden met de installatie, is er daarnaast nog meer gedetailleerde informatie te vinden in tal van andere relevante documenten. In het Verenigd Koninkrijk zijn deze doorgaans opgenomen in een aantal zogenaamde ‘Approved Documents’, waarbij ieder document correspondeert met een specifiek onderdeel van de bouwvoorschriften.

“Het is misschien moeilijk te geloven, maar onze regelgeving hier in Nederland is eigenlijk nog ingewikkelder dan die in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen deze twee en andere landen in de wereld, kunnen de kleine verschillen tussen hen een schending van de bouwregelgeving veroorzaken, wat enorme gevolgen kan hebben. ”
“Mijn team in Nederland en ik hebben veel geluk dat wij een toegewijd bouwregelgevingsteam hebben. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat alle projecten conform de geldende bouwvoorschriften worden uitgevoerd en zij houden potentiële ontwikkelingen met betrekking tot toekomstige wijzigingen in de bouwregelgeving nauwlettend in de gaten.”

Installatie van een Tournex automatische draaideur | Boon Edam

[Bouwplaats IKEA in Nederland: Een mooie open ruimte om veilig en onbelemmerd een Tournex hoge capaciteit draaideur op te bouwen.]

Gezondheid en veiligheid op de werkplek

Hoewel bouwvoorschriften installateurs van de noodzakelijke informatie voorzien om te kunnen starten met de bouw, bieden ze weinig context als het gaat om de gezondheid en veiligheid op de werkplek.

Tijdens het installeren van een toegangsproduct moet niet alleen gekeken worden naar de veiligheid van de monteurs, maar ook naar de veiligheid van de mensen die nog in het pand of op de bouwplaats aanwezig zijn.

DY78-0065“Werkzaamheden aan een toegangsproduct van een pand kan lastig zijn, omdat een entree wordt gebruikt als toegang tot het pand. Of het nu een complete vervanging of servicewerkzaamheden betreft, het pand moet toegankelijk blijven voor de mensen die er werken en op bezoek komen.”

“Een effectieve planning en communicatie met personeel en gebouweigenaren zijn essentieel om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft lopen. We proberen er altijd voor te zorgen dat ons werk veilig kan worden uitgevoerd, met minimale impact op de dagelijkse gang van zaken in het gebouw.”

Elk project is anders voor Marco en zijn medewerkers, omdat er uit een groot aantal verschillende toegangsproducten gekozen kan worden. Als het echter om gezondheid en veiligheid op de werkplek gaat, zijn de procedures overal hetzelfde.

"Tijdens de werkzaamheden is niet alleen de veiligheid van de monteurs onze verantwoordelijkheid, maar ook degenen die het gebouw nog gebruiken. Zo proberen we bijvoorbeeld handmatig zwaar tillen te vermijden door tilhulpmiddelen in te zetten. Zwaar tillen kan niet alleen letsel veroorzaken, maar geeft ook een groter risico op materiële schade. Wanneer er bijvoorbeeld een glasplaat valt, zal het niet alleen personeel kunnen verwonden, maar het betekent ook dat er tijd verloren gaat in het leveren en plaatsen van een vervangende glasplaat en zodoende de installatie af te ronden."

“Veiligheid in elektrotechnische werkzaamheden op de werkplek en op locatie is ook erg belangrijk. De Duotour draaideur is een van onze meest uitdagende installaties door het gebruik van inwendige schuifdeuren. Complexe bedrading moeten worden geïnstalleerd, uiteraard met een aantal veiligheidsmaatregelen waaraan het personeel zich moet houden.”

Kijkend naar de toekomst

Maar hoe zit het met de toekomst? Gebouwen veranderen in de loop van de tijd en nieuwe bouwvoorschriften zijn bijna onvermijdelijk - wat gepaard gaat met uitdagingen voor de toekomst. Om nog maar te zwijgen over de impact van de COVID-19, wat al een grote impact heeft op het gebied van gezondheid en veiligheid, zowel op onze eigen locaties als bij die van onze klanten. We blijven positief en vertrouwen erop dat onze mensen creatieve en innovatieve manieren zullen vinden om deze bijzondere omstandigheden te overwinnen en er daarmee nog sterker en efficiënter uit zullen komen.

"Ik denk dat we een grote verandering zullen zien als het gaat om verticale urbanisatie of verstedelijking. Onze gebouwen worden steeds hoger, wat voor nieuwe uitdagingen zorgt voor het installeren van toegangsproducten.”
"Het betekent dat we steeds afhankelijker worden van speciale gereedschappen, zoals spinkranen, om ervoor te zorgen dat de materialen naar de hogere verdiepingen van de gebouwen kunnen worden vervoerd."

“Het is een uitdaging, maar wel eentje die we niet uit de weg gaan.”

Marco van Doesburg
Marco van Doesburg begon in 2000 bij Boon Edam, waar hij als planner aan de slag ging. In 2005 begon hij zich te specialiseren in gezondheid en veiligheid, in 2010 stapte hij over naar de rol van VGM coördinator voor de Nederlandse vestigingen en recentelijk in november 2019 werd hij Global EHS Officer. Zijn rol omvat alle facetten van veilig werken in de kantoren, productiefaciliteiten en andere locaties van Boon Edam. Enkele risico’s waar hij zich dagelijks op focust: werken op hoogte, werken met laagspanning, fysieke belasting, werkbelasting, ergonomie en Verkeer & Vervoer. Marco is ook volledig bekend met het Nederlandse arbeidsomstandighedenrecht.