Top 4 meest voorkomende oorzaken van storingen aan een automatische deur

Wanneer u een toegangsproduct zoals een automatische draaideur aanschaft, zit u niet te wachten op storingen. Toch komt het weleens voor dat uw toegangsproduct ongewenst stil komt te staan. Om de bedrijfsprocessen minimaal te verstoren, moet dit probleem natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost. Wist u dat u de meest voorkomende storingen eenvoudig zelf kunt verhelpen en voorkomen? In dit blog zet ik de vier meest voorkomende oorzaken voor u op een rij.

1. Storing door vervuilde (veiligheids)sensor

Het overgrote deel van alle storingen (ongeveer 80%) wordt wel geregistreerd als storing, maar is dit technisch gezien niet. Er is in zo’n geval eigenlijk niets met de automatische deur aan de hand en de storing is gemakkelijk op te lossen. Zo zitten er voor de veiligheid van de gebruikers sensoren en rubberen buffers met contacten op automatische draai- of tourniquetdeuren. Deze veiligheidssensoren zijn zeer nauwkeurig en vuil op deze sensoren kan ervoor zorgen dat de draaideur stil komt te staan.

Hetzelfde geldt voor de bewegingssensoren die detecteren of er een persoon in de deur wil stappen en de deur in beweging zetten. Dergelijke storingen kunnen worden verholpen door de sensoren schoon te maken. Om te voorkomen dat dit type storing optreedt, is het aanbevolen om wekelijks de sensoren van de deur schoon te maken met een vochtige doek en droog te maken met een schone, zachte doek om krassen op de sensoren te voorkomen.

Noodknop draaideur - storingen | Boon Edam

2. Stilstand van de deur door ingedrukte noodstop

Een andere eenvoudig te verhelpen storing die vaak voorkomt, is dat de noodstop van een automatische draaideur is ingedrukt. Het gebeurt regelmatig dat iemand de noodstop heeft ingedrukt, zonder dat de aanwezige receptiemedewerker of facility manager daar weet van heeft. In zo’n situatie wordt er vaak melding gedaan van een storing aan de draaideur, terwijl het hier geen storing betreft.

Bij een ingedrukte noodstop is de draaideur volledig buiten bedrijf, maar kan eenvoudig weer in werking worden gesteld zonder dat er een monteur bij hoeft te komen. Dit kan simpelweg door de noodstopknop uit te trekken. Controleer dus altijd eerst of de noodstop is ingedrukt wanneer de draaideur onverwachts stilstaat.

3. Storing door achterstallig onderhoud

De EN 16005 norm voor gebruiksveiligheid van automatische deuren schrijft voor dat er periodiek onderhoud moet worden uitgevoerd op automatische deuren, op zijn minst 1 maal per jaar. Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een daartoe bevoegd servicebedrijf en dient schriftelijk gedocumenteerd te worden. Helaas zijn nog steeds niet alle automatische deuren ondergebracht in een onderhoudscontract. In deze gevallen komt het vaak voor dat er storingen ontstaan door achterstallig onderhoud. Dan treffen we naar aanleiding van een storingsmelding bijvoorbeeld een automatische deur aan die al enkele jaren geen onderhoudsbeurt heeft gehad, waardoor de conditie sterk is verslechterd.

Zonder onderhoud aan een automatische deur vervuilen de mechanische onderdelen waardoor er op een gegeven moment defecten optreden.


» Download ons white paper: Automatische toegangsproducten en beheer van gebouwen: het belang van goed onderhoud


Automatische toegangsproducten en beheer van gebouwen: het belang van goed onderhoud

4. Storing door verkeerd gebruik

Storingen zijn ook vaak locatie-afhankelijk. Dit wil zeggen dat toegangsproducten op bepaalde locaties regelmatig verkeerd gebruikt worden. Gebruikers zijn dan zelden of voor het eerst op deze locatie, waardoor ze niet goed weten hoe het automatische deur werkt. Neem bijvoorbeeld tourniquetdeuren in winkelcentra. Hier botst men regelmatig met winkelwagens tegen de tourniquetdeur, waardoor er glasschade ontstaat of de veiligheidscontacten in de rubberen buffers beschadigen. Ook in ziekenhuizen rijden scootmobiels weleens tegen de tourniquetdeur aan, wat vervolgens een storing veroorzaakt.

Op locaties waar iedere dag veelal dezelfde mensen komen, zoals bedrijven, is de kans op storingen kleiner. Het is hierbij wel van belang dat de medewerkers van het gebouw goed worden geïnstrueerd over de werking van de aanwezige toegangsproducten. Vooral bij securityproducten, zoals beveiligingspoortjes of beveiligingssluizen en -draaideuren, is dit heel belangrijk. Door het personeel goede instructies te geven, zullen zij de automatische deuren op de juiste manier gebruiken.

 

Noodknop draaideur - storingen | Boon Edam

 

Jon-Paul Daum
Jon-Paul is accountmanager en heeft bij Boon Edam jarenlang ervaring opgedaan op het gebied van service en onderhoud voor toegangsproducten. Hij kan alles vertellen over het meest geschikte toegangsproduct voor iedere situatie, maar ook hoe bestaande toegangsproducten in optimale conditie gehouden kunnen worden en hoe de levensduur van toegangsproducten optimaal verlengd kan worden.