Nachtafsluiting bij tourniquetdeuren: voor elke situatie een oplossing

Binnen de utiliteitsbouw wordt steeds meer waarde gehecht aan het beveiligingsniveau van een gebouw. Dit brengt met zich mee dat de begane grond van een gebouw veelal inbraakwerend wordt uitgevoerd. De draaideur vormt hierbij een belangrijk onderdeel en kan daarom op verschillende manieren voorzien worden van een nachtafsluiting. Afhankelijk van het gebouw kan zo in elke situatie een veiligheidsbarrière opgeworpen worden.

Introductie van deze blog door Jeannette Lenssen:

Zoals de naam eigenlijk al zegt, zorgt een nachtafsluiting ervoor dat een tourniquetdeur niet meer vrij toegankelijk is. Het werkt daarmee een veiligheidsbarrière op tegen inbrekers of personen die gaan slapen in een segment. Bovendien scheppen gesloten nachtdeuren duidelijkheid aan de bezoekers: het laat zien dat een bedrijf gesloten is.

Volledige afsluiting tourniquetdeur

Nachtaflsuiting draaideur | Boon Edam

De nachtafsluiting van een tourniquet bestaat er in verschillende varianten en gradaties. De gewenste vorm van nachtafsluiting is afhankelijk van het gewenste beveiligingsniveau, het type deur en de bouwsituatie (bestaande situatie of nieuwbouw). In sommige gevallen wil men een tourniquetdeur geheel kunnen afsluiten buiten openingstijd. De nachtafsluiting bestaat in dat geval doorgaans uit nachtdeuren die in de ronding van de dagopening worden geplaatst.

Deze nachtdeuren bestaan er in allerlei uitvoeringen, van glazen tot dichte delen die de totale dagopening afschermen. Op die manier kunnen ze altijd een esthetisch geheel vormen met de tourniquetdeur en de gevel. Ook is er de keuze tussen automatische of handmatig te bedienen nachtdeuren. Indien het geregeld voorkomt dat de nachtdeuren ’s nachts geopend moeten worden, kan een automatische bediening voor meer comfort zorgen.

Gedeeltelijke nachtafsluiting

Er zijn ook situaties denkbaar waarbij een volledige afsluiting door middel van nachtdeuren niet gewenst is. Hotels of ziekenhuizen zijn bijvoorbeeld vaak de hele nacht (deels) toegankelijk. Op sommige momenten, bijvoorbeeld bij een onbemande receptie, is het echter wel wenselijk om de toegang van de entree te beperken. Een vergrendeld deurenstel door middel van een fysiek of elektromagnetisch slot biedt op zulke momenten uitkomst. Het voorkomt dat mensen zomaar een pand betreden, maar de dagopening blijft vrij toegankelijk en de deur kan snel worden geopend als dat nodig is.

Ouderen vinden een automatische draaideur soms lastig of spannend; dan kan het bijvoorbeeld prettig zijn om de tourniquetdeur langzamer te laten draaien, of om deze optie in ieder geval beschikbaar te stellen. Maar er kunnen ook extra veiligheidssensoren op een deur worden aangebracht om de gebruiker nog meer te beschermen tegen de impact van een deurvleugel.

Inbraakwerendheid nachtafsluiting

Om een draaideur inbraakwerend te mogen noemen volgens de Nederlandse NEN en Europese EN normen is het noodzakelijk dat er sprake is van een goede nachtafsluiting. Het enkel toepassen van inbraakwerend glas of een inbraakwerend slot op de deur is dan niet voldoende. Bij een inbraakwerende tourniquetdeur moet de nachtafsluiting één geheel vormen met de constructie van de deur.


» Download de white paper "Normen en richtlijnen voor veilige en toegankelijke draaideuren"


Nachtafsluiting bij bestaande situaties

GeïnstalleerNachtafsluiting draaideur - Stackdoor Markthalde tourniquets in bestaande situaties kunnen ook in een later stadium nog voorzien worden van een volledige nachtafsluiting. Dit kan door het toevoegen van nachtdeuren als moderniseringspakket. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van een gebogen stapelhek, dat gemonteerd kan worden voor de tourniquetdeur. De afgelopen jaren heeft Boon Edam in samenwerking met Stackdoor, leverancier van deze hekwerken en rolluiken, op deze manier verschillende bestaande entrees alsnog van een nachtafsluiting voorzien. Maar ook bij nieuwbouwsituaties die vroegen om een speciaal gebogen hekwerk als nachtafsluiting. Mooie voorbeelden daarvan zijn het warenhuis Hudson’s Bay aan het Rokin in Amsterdam en de Markthal in Rotterdam.


» Nieuws: Boon Edam introduceert RC3 inbraakwerende automatische roldeuren voor nachtafsluiting Tourniket-draaideur"


 

Jeannette Lenssen-Kwantes
Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.