Kosten besparen met preventief onderhoud automatische deuren

Naast voordelen als gewaarborgde veiligheid, draagt preventief onderhoud aan automatische deuren bij aan kostenbesparing. Wist u dat u veel kosten kunt besparen door de mechanische componenten van uw toegangsproduct periodiek te laten schoonmaken en preventief te vervangen? Uw automatische deur gaat zo langer mee, waardoor de exploitatiekosten lager uitvallen. In dit blog leg ik u uit hoe dit werkt en hoe groot de besparing kan zijn.

Gevolgen van achterstallig onderhoud automatische deuren

De onderdelen in uw automatische deur vervuilen en slijten door gebruik. Vervuilde of versleten onderdelen kunnen een defect aan uw deur veroorzaken. Deze kan dan in storing komen te staan en staat stil totdat het defecte onderdeel wordt vervangen. Zo’n onvoorziene reparatie brengt kosten met zich mee. Bovendien wordt het bedrijfsproces en de toegankelijkheid voor medewerkers of klanten door een stilstaand toegangsproduct belemmerd. Dit kan voorkomen worden door preventieve onderhoudsbeurten, omdat de automatische deur daarbij gecontroleerd en schoongemaakt wordt. Daarnaast worden onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn op tijd opgemerkt, zodat deze preventief vervangen kunnen worden.

Serviceovereenkomst voor preventief onderhoud automatische deuren

Service en onderhoud Toegangsproducten | Boon EdamHet aantal onderhoudsbeurten op een automatische deur is afhankelijk van het gebruik van de deur en kan worden vastgelegd in een serviceovereenkomst (onderhoudscontract). Hierbij hoort ook een meerjarenonderhoudsbegroting waarin de exploitatiekosten inzichtelijk worden gemaakt. In deze begroting staan de verwachte kosten tijdens de gehele levensduur van uw toegangsproduct(en) en een indicatie van wanneer een onderdeel naar verwachting vervangen moet worden. In eerste instantie wordt een aanname gedaan van het toekomstige gebruik. Wanneer er onderhoud wordt uitgevoerd, wordt de meerjarenonderhoudsbegroting aangepast op het werkelijke gebruik. Zo houdt u een reëel beeld van wat u aan onderhoud en kosten kunt verwachten, zeker voor de aankomende twee jaar.

Wat levert preventief onderhoud op?

Zonder het uitvoeren van preventief onderhoud kunnen de kosten tot 40% hoger uitvallen tijdens de gehele levensduur van een automatische deur. Neem de motor van een automatisch toegangsproduct als voorbeeld, deze kan wel tien jaar meegaan mits er periodiek onderhoud wordt uitgevoerd. Zonder het juiste onderhoud is de kans groot dat dezelfde motor al na vijf jaar vervangen moet worden. Hierdoor stijgen uw exploitatiekosten enorm. Naast kostenbesparing waarborgt preventief onderhoud natuurlijk ook de veiligheid en toegankelijkheid van een automatische deur.


» Download de white paper "Automatische toegangsproducten en beheer van gebouwen: het belang van goed onderhoud"


 

Jon-Paul Daum
Jon-Paul is accountmanager en heeft bij Boon Edam jarenlang ervaring opgedaan op het gebied van service en onderhoud voor toegangsproducten. Hij kan alles vertellen over het meest geschikte toegangsproduct voor iedere situatie, maar ook hoe bestaande toegangsproducten in optimale conditie gehouden kunnen worden en hoe de levensduur van toegangsproducten optimaal verlengd kan worden.