Internationale kennis benut bij project Heron Tower in Londen

De Heron Tower is een van de absolute blikvangers in ‘The City’, het financiële hart van Londen. De 230 meter hoge wolkenkrabber behoort tot de hoogste gebouwen van Engeland en werd na een vierjarige bouwperiode in 2011 opgeleverd. In samenwerking met de Nederlandse gevelbouwer Scheldebouw mocht Boon Edam met twee volglazen tourniquetdeuren bijdragen aan de bijzonder transparante uitstraling van het gebouw. Daarbij kwamen de voordelen van een internationaal opererende leverancier vanaf het bestek tot aan de onderhoudsfase aan het licht.

Heron-Tower-Crystal-Doors-3-929130-editedBij de totstandkoming van een geschikte toegangsoplossing voor de Heron Tower kwamen veel zaken om de hoek kijken. Zo moest het in lijn zijn met de transparante uitstraling van de gevel. Maar naast de esthetische wensen zijn er bij dergelijke grootschalige projecten veel praktische en technische vragen. Welke capaciteit is gewenst om te voldoen aan de bezoekersstroom? Hoe hoog mogen de tourniquetdeuren zijn, rekening houdend met de maximale windbelasting op die locatie? En hoe zit het met de brandveiligheid en inbraakwerendheid? Juist vanwege de technische complexiteit en de ervaring met opdrachten op Engelse bodem, vond Scheldebouw in Boon Edam de ideale partner bij het Heron Tower-project.


» Download ons white paper: Vertrouwd en succesvol samenwerken over de grens


 

Technische vraagstukken rond tourniquetdeuren snel kortsluiten

Heron Tower Londen | Boon Edam

Mijn collega Peter Versteijne trad namens Boon Edam op als projectleider bij de entreeoplossingen voor de Heron Tower. Volgens hem ligt de kracht van een Nederlandse samenwerking tussen opdrachtgever en Boon Edam bij dergelijke projecten onder meer in het feit dat de technische kennis aanwezig is op de productielocatie in Edam. “Bij custom made projecten zoals deze zijn doorgaans veel technische vraagstukken in de ontwerpfase. Doordat onze technische afdeling in Edam zit, kan de opdrachtgever, Scheldebouw in dit geval, met al hun vragen gewoon in Nederland terecht. Een vraag of een mogelijke aanpassing in het ontwerp kan daardoor snel opgepakt worden, wat onnodige vertraging in het proces tegengaat”, legt Peter aan mij uit.

Ondersteuning van Engelse collega’s op locatie

Terwijl alle technische details dus in Nederland kortgesloten worden, hebben projectleiders zoals Versteijne minder zicht op de het reilen en zeilen op de bouwplaats. Om dat te ondervangen hebben de projectleiders geregeld contact met hun collega’s van Boon Edam in het Engelse Ashford. Peter legt uit: “Dat is het voordeel van een leverancier met vestigingen in verschillende landen. Naast het feit dat zij alles regelen op de bouwlocatie en de deuren installeren, kunnen we ook advies inwinnen over bouwkundige en juridische zaken. In Engeland wordt bijvoorbeeld verwacht dat alles veel nauwkeuriger op tekening staat dan we in Nederland gewend zijn. Vooraf moet bij wijze van spreken precies bekend zijn waar elk boutje en moertje komt te zitten. Niks wordt aan toeval overgelaten. Als je daar eenmaal ervaring mee hebt en ondersteuning in het land waar het project plaatsvindt, is dat natuurlijk prettig werken.”

Onderhoud tourniquetdeuren

Nu de tourniquetdeuren eenmaal geplaatst zijn, kan Boon Edam dankzij de vestiging in Ashford ook de verantwoording dragen voor het periodiek onderhoud bij de tourniquets in de Heron Tower. Peter: “Onze Engelse collega’s kunnen het onderhoud uitvoeren en zijn als het nodig is binnen no-time aanwezig om een eventuele storing te verhelpen. Dat is een bijkomend voordeel van vestigingen in het buitenland. Monteurs van Boon Edam kennen de geïnstalleerde deuren immers beter dan een willekeurig servicebedrijf. Zodra een entreedeur is opgeleverd kunnen we op die manier ook in de jaren erna zorgdragen voor een kwalitatief goed product.”

Succes in het buitenland

In de buitenlandse bouwmarkt neemt de vraag naar Nederlandse architecten en aannemers de komende jaren steeds verder toe. Om bij uitdagende projecten niet tegen onverwachte problemen aan te lopen is een goede samenwerking met vertrouwde leveranciers van cruciaal belang. Lees in deze white paper hoe Nederlandse bedrijven met ervaring, kennis en vestigingen over de hele wereld u kunnen ondersteunen.

Jeannette Lenssen-Kwantes
Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.