Hoe kan de beveiliging binnen de medische industrie verbeterd worden?

Beveiliging in de medische industrie kan moeilijk beheersbaar zijn, vooral in onderzoekscentra en farmaceutische centra waar dagelijks een enorme hoeveelheid vertrouwelijke data wordt geraadpleegd en waar potentieel gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen. Gelukkig heeft technologische vooruitgang ervoor gezorgd dat er inmiddels meer beveiligingsmaatregelen beschikbaar zijn dan voorheen. Een toegangsdeur is echter het eerste contactpunt voor diegenen die een onderzoeks- of farmaceutisch centrum willen betreden, wat betekent dat daar de eerste focus moet liggen als we het hebben over hoe de beveiliging kan worden verbeterd.

Beveiliging in onderzoekscentra

Beveiliging is niet alleen belangrijk om het personeel in medische onderzoekscentra te beschermen, maar het speelt ook een belangrijke rol bij het beschermen van de data en apparatuur in het centrum.

Onderzoekscentra beschikken over enorme hoeveelheden data, waarvan een groot deel hoog vertrouwelijk is en niet beschikbaar is voor het grote publiek. Verschillende onderzoeken bevatten waarschijnlijk ook grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van degenen die bij het project zijn betrokken, van de patiënten die bij tests zijn betrokken tot degenen die het onderzoek zelf uitvoeren. Als zodanig is de kwestie van beveiliging vanuit een GDPR-standpunt ook een overweging.

Beveiliging voor onderzoekscentra, zowel vanuit fysiek als cybersecurity-perspectief, is daarom essentieel. We hoeven alleen maar terug te kijken naar 2017 om de potentiële effecten van slechte cyberbeveiligingspraktijken te zien, waarbij de WannaCry-ransomware-aanval op de Britse National Health Service (NHS) en verschillende andere medische bedrijven resulteerde in een enorm dataverlies en totale kosten van 92 miljoen pond, wat omgerekend neerkomt op ongeveer 104,5 miljoen euro, om het probleem op te lossen.

Terwijl cyberaanvallen in opkomst zijn, is de reactie van velen in het medisch onderzoekgebied om zich alleen op cybersecurity te concentreren. Hoewel het een onderdeel moet zijn van een beveiligingsplan, moet het worden gecombineerd met effectieve fysieke beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat er bescherming is tegen beide soorten potentiële aanvallen.

Diefstal of misbruik van gevoelige gegevens of apparatuur is niet alleen een kwestie van cyberbeveiliging. Onderzoekscentra lopen nog steeds het risico hun onderzoeksgegevens te verliezen, wat kan leiden tot een achterstand op jarenlang werk. Bovendien werken de meeste onderzoekscentra zelden zelfstandig; het verliezen van waardevolle gegevens of middelen kan dan een domino-effect hebben op andere onderzoekscentra die samenwerken met een centrum dat te maken heeft met een beveiligingsincident.


» Download onze handleiding: S.T.A.R.T.S.S. Beslissingsmethodiek voor beveiligingsentrees


Beveiligingsoplossingen voor onderzoekscentra

De oplossing voor onderzoekscentra is niet om cyberbeveiliging te negeren, maar om het te combineren met effectieve fysieke beveiliging om een plan te maken dat aanvallen binnen en buiten het gebouw zelf helpt voorkomen. Neem het Francis Crick Institute, een berucht biomedisch onderzoekscentrum in Londen. Er was een grote behoefte aan een meerlaags beveiligingsplan om alles binnen de instelling te beschermen. Hier komt een combinatie van zowel fysieke als cybersecurity-oplossingen samen.

Naast het afdwingen van verschillende cyberbeveiligingsprocessen, koos het instituut ook voor een nieuw toegangssysteem om hun fysieke beveiliging te verbeteren. Als eerste laag werden vijf automatische, glazen draaideuren (Crystal Tournikets) geïnstalleerd. Deze zijn allemaal uitgerust met externe roldeuren voor nachtvergrendeling om ervoor te zorgen dat veiligheid ook na kantooruren een prioriteit blijft. Samengesteld uit gelaagd en gehard glas, zijn deze draaideuren bestand tegen zware krachten zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor zowel het uiterlijk als de bruikbaarheid van het gebouw zelf.

Project Francis Crick Instituut - Beveiliging onderzoekscentra | Boon Edam

Beveiliging in Farmaceutische Bedrijven

Maar hoe zit het met farmaceutische bedrijven? Met een marktwaarde van ongeveer 934,8 miljard dollar is het big business, wat ook betekent dat het een groot doelwit is.

Naast het risico van diefstal en misbruik, worden farmaceutische bedrijven door de aard van de onderneming met extra problemen geconfronteerd. Deze omvatten het risico van het vrijkomen van potentieel gevaarlijke chemicaliën of stoffen die nadelige gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid, evenals een impact op de overheid om essentiële zorg te verlenen indien belangrijke farmaceutische geneesmiddelen en materialen niet meer beschikbaar zijn.

Net als bij onderzoekscentra, brengt het risico zowel een fysiek als cybersecurity-aspect met zich mee. Cybercriminelen voelen zich aangetrokken tot de mogelijkheid om waardevolle intellectuele eigendommen te stelen. Criminelen die fysiek het gebouw binnengaan om goederen of gegevens te stelen, vormen nog steeds een grote bedreiging voor een industrie die sterk afhankelijk is van zowel de bescherming van haar bedrijfsresultaten als haar reputatie.

Beveiligingsoplossingen voor Farmaceutische Bedrijven

Vanuit het oogpunt van cyberbeveiliging moeten farmaceutische bedrijven werken aan het versleutelen van waardevolle data en ervoor zorgen dat al het personeel is uitgerust met zowel sterke als versleutelde wachtwoorden om het risico te verkleinen dat cybercriminelen er toegang toe krijgen. Als het gaat om fysieke beveiliging, moeten farmaceutische bedrijven werken aan een hoog beveiligingsniveau door middel van toegangscontrolesystemen om de stroom van mensen die het gebouw binnenkomen en verlaten beter te reguleren en te beheren.

Pharm Research Associates Ltd, een onderzoekscentrum dat overal in het Verenigd Koninkrijk actief is, heeft deze ideeën onlangs in hun beveiligingsplan verwerkt. Het bedrijf werkte nauw samen met Boon Edam om potentiële bedreigingen vast te stellen en ervoor te zorgen dat het juiste beveiligingsniveau werd opgenomen in de nieuwe toegangsoplossing. Het was belangrijk dat het geselecteerde product correct was, niet alleen om te voldoen aan de bouwvereisten, maar ook om te passen in de bestaande cultuur van het bedrijf.

Bij de evaluatie van het aanbod aan toegangsmogelijkheden werd gekozen voor de Tourlock, een beveiligingsdraaideur met vier deurvleugels en een eenrichtingsgewichtsysteem. Hierdoor kon het bedrijf beter controleren wie het onderzoekscentrum binnenkwam en verliet en zorgde het ervoor dat niemand ongeoorloofd binnenkwam dankzij een biometrielezer en het gewichtssysteem met een vooraf gedefinieerde gewichtslimiet om tailgating of piggybacking (bewust of onbewust proberen met meerdere personen binnen te komen) te voorkomen.

Wilt u weten welke beveiligde toegangsoplossingen optimaal zijn voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor u klaar.

Boon Edam project TEVA Pharmachemie

 

Ben Buijs MSec
Ben Buijs is al 40 jaar werkzaam bij Boon Edam. Met zijn jarenlange ervaring als accountmanager van overheidsprojecten, multinationals, objecten van nationale en internationale organisaties tegen terreur, maar ook de entrees van MKB kantoren is hij dé expert op het gebied van securityvraagstukken en entreeoplossingen. In de wandelgangen van Boon Edam en door zijn klanten wordt Ben niet voor niets "Mister Security" genoemd; zijn enorme ervaring en passie op dit gebied zet hij, naast zijn werk bij Boon Edam, in als docent bij de Post HBO opleiding Security en Techniek van SOBA Security Opleidingen.