De evolutie naar touchless, de toekomst met gezichtsherkenning

In onze vorige blog 'De evolutie naar touchless, van luxe naar noodzaak' spraken we over de geschiedenis van 'contactloze' en 'handsfree' beveiliging. Mocht u de blog gemist hebben, dan kunt u hier nalezen hoe futuristische, high-techoplossingen een rol zijn gaan spelen in ons dagelijks leven.

Na onze vorige blog "De evolutie naar touchless, van luxe tot noodzaak" gaan we in deze blog uitvoeriger in op het cruciale (en zeer actuele) onderwerp gezichtsherkenning en leest u meer over de innovatieve ontwikkelingen op het vlak van 'touchless'.

De wereld bekeken vanuit een ander perspectief

Gezichtsherkenning was ooit de droom van Woodrow 'Woody' Wilson Bledsoe die een gegevensverwerkend apparaat wilde creëren dat hij destijds een 'computerpersoon' noemde. De belangrijkste functie van dit apparaat zou zijn om onderscheidende patronen in een afbeelding te identificeren en die om te zetten in binaire codes. Door de specifieke codereeksen aan een database te koppelen, zou Woody's uitvinding (gemonteerd op zijn bril!) kunnen afleiden wat of wie er op dat moment voor hem stond en dit als spraakmelding via een aangesloten oordopje aan hem doorgeven.

Hoewel deze 'computerpersoon' rechtstreeks uit een bestseller van Isaac Asimov lijkt te komen, zijn de ontwikkelingen op het gebied van gezichtsherkenningssoftware en -toepassingen de afgelopen jaren heel snel gegaan. En als u het ons vraagt, gaat deze technologie het helemaal maken.

Mogelijkheden voor gezichtsherkenning: welke toepassingen zijn er al?

De eerste ontwikkelingen op het gebied van gezichtsherkenning dateren al uit de jaren 60 van de vorige eeuw, maar de technologie maakt pas sinds de afgelopen jaren deel uit van ons dagelijks leven. Als we er goed over nadenken, kan deze krachtige softwaretoepassing eindeloos veel mogelijkheden bieden.

Persoonlijk gebruik

Als eerste is er natuurlijk dat apparaat dat de meesten van ons altijd op zak hebben, elke nacht opladen of misschien zelfs gebruiken om deze blog te lezen. De meeste moderne mobiele telefoons kunnen niet alleen met een toegangscode, maar ook via gezichtsherkenning worden ontgrendeld. In het verleden hadden we misschien geaarzeld om een dergelijke functionaliteit te gebruiken, maar inmiddels is het niet meer de eerste keer dat apparaten de optie van gezichtsherkenning bieden.

Toucless technologie - Gezichtsherkenning | Boon EdamZo'n tien jaar terug was er al een voorloper van deze functie. Plaatste u een foto op een socialmedia-account, dan werd er gevraagd of u de mensen op de foto wilde taggen. De computer markeerde de gezichten met vierkantjes, zodat u het plaatje enkel compleet hoefde te maken door de juiste naam aan het juiste gezicht te koppelen. Op dat moment zeker een vernieuwende ontwikkeling.

Maar het gaat verder dan dat. Denk eens aan de pop-upadvertenties die precies die dingen aanbieden waarnaar we een uur eerder op zoek waren. Wellicht voelt u zich er soms ongemakkelijk bij, maar het is wel iets dat ons leven wat makkelijker maakt. In een winkel vinden we het immers ook prettig als de verkoper ons helpt om een bepaald product te vinden. Het lijkt misschien nog ver van ons bed, maar bedrijven zijn al op zoek naar mogelijkheden om gezichtsherkenning te gebruiken om advertenties verder te personaliseren.

Forensisch zoeken

Als we het hebben gezichtsherkenning, dan denkt u misschien aan de aflevering van die oude detectiveserie die u gisteren op tv zag. Onze eerste kennismaking met de mogelijkheden van gezichtsherkenning, was een geavanceerde machine die in staat was om een slachtoffer te herkennen uit een database met criminelen. Op dat moment was het misschien nog toekomstmuziek, maar Interpol heeft deze technologie recentelijk al ingevoerd.

Gezichtsherkenning bij forensisch onderzoek gaat zelfs nog een stapje verder. In het buitenland werden vroeger de foto's van vermiste kinderen op de achterkant van melkpakken afgedrukt. En in bepaalde tv-programma's vraagt de politie u om uit te kijken naar een crimineel. Door gezichtsherkenning te koppelen aan normale bewakingscamera's, zou het mogelijk zijn om personen op te sporen die dringend worden gezocht.

Massasurveillance

De combinatie van gezichtsherkenningssoftware met beelden van bewakingscamera's opent een deur naar een andere interessante mogelijkheid. Terwijl gezichtsherkenning bij forensisch onderzoek wordt gebruikt om achteraf beelden te analyseren, gebruiken massasurveillancetoepassingen realtime beelden om een specifieke persoon op een specifieke locatie te vinden.

Er zijn veel redenen denkbaar om te willen weten of iemand op een bepaalde plek aanwezig is. Eén daarvan is om een VIP te lokaliseren om te zorgen dat deze persoon de best mogelijke service krijgt. Of bijvoorbeeld om een veroordeelde crimineel in de gaten te houden om te voorkomen dat deze persoon opnieuw de fout ingaat.

Deze methode van gezichtsherkenning kan ook worden opgeschaald om een omgeving te creëren waarin de wetshandhaving kan worden geautomatiseerd middels regels die gelden voor specifieke locaties. Overtreedt iemand de regels, dan kan de software de naam van deze persoon registreren en opslaan in een database.

Toegangscontrole

Een toepassing waarbij een set regels wordt gecombineerd met realtime gezichtsherkenning wordt ook ingezet bij toegangscontrole. Vergelijkbaar met de manier waarop u uw telefoon ontgrendelt door ernaar te kijken, vergelijken beveiligingspoortjes bij de douane op de luchthaven uw gezicht met uw identificatiebewijs. Gewoonlijk zal de software u doorlaten, maar wordt u niet als de eigenaar van het paspoort herkend, dan zullen de douanebeambten een nader onderzoek instellen.

Gezichtsherkenningssoftware is ook te vinden in andere toegangsoplossingen. Dat is met name het geval op locaties waar een hoog beveiligingsniveau is vereist. Door gezichtsherkenningssoftware gegenereerde gegevens kunnen echter meer dan alleen het openen van een deur of poortje. Bijvoorbeeld om te bepalen wie er in een noodsituatie moeten worden geëvacueerd of om het kantoorklimaat af te stemmen op de personen die in het gebouw aanwezig zijn.

De positieve en negatieve kanten van gezichtsherkenning

Nu Woody's droom inmiddels gemeengoed is geworden, kunnen we ons afvragen welke gevolgen gezichtsherkenning voor de mensheid kan hebben. Zoals u zojuist hebt kunnen lezen, kent de technologie veel positieve kanten, maar er zijn ook negatieve aspecten die we moeten overwegen voordat we overgaan tot een brede implementatie van gezichtsherkenning.

Gezichtsherkenning toegangscontrole

Touchless en wrijvingsloos gaan deel uitmaken van het nieuwe normaal

Hoewel de toepassingen met gezichtsherkenning in de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen, is het nog steeds een relatief zeldzame, geavanceerde toepassing als het gaat om toegangscontrole. Inmiddels gaat de technologie zich echter bewijzen als een betrouwbare, robuuste softwareoplossing met veel toepassingen voor verschillende sectoren. En ze opent de deur naar een toekomst waarin we worden omringd door computervrienden die ons leven makkelijker, veiliger en beter beschermd kunnen maken.

Nu gezichtsherkenning en andere 'touchless' technologie een steeds prominentere rol in ons dagelijks leven spelen, is het slechts een kwestie van tijd voordat die niet meer weg te denken is.

Bent u benieuwd naar de rol van Boon Edam in de huidige en toekomstige 'contactloze wereld'? Wilt u meer lezen over gezichtsherkenning? Download dan onze nieuwe white paper 'Gezichtsherkenning in Toegangscontrole'.

Jonas Oijevaar
Jonas is een echte millennial met een grote interesse in technologische innovatie, artificial intelligence en internet of things. Als Market Research Executive & Innovator bij Boon Edam is hij voortdurend bezig met het ontdekken van de laatste trends en ontwikkelingen in de markt. Daarnaast brengt hij op mondiaal niveau de klantbehoeftes in kaart en ontwikkelt hij nieuwe business modellen.