Beveiligingsmaatregelen afstemmen met leverancier, adviseur of specialist?

Veel entreeoplossingen worden gekozen door de architect van het gebouw. Een goede architect zal rekening houden met bijzondere eisen op gebied van veiligheid. Maar hoe zit het met de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen? Een opdrachtgever die vanuit eigen ervaring redeneert, doet zichzelf ernstig tekort. Want veel incidenten zullen nog nooit zijn voorgekomen, terwijl niet uit te sluiten is dat de organisatie er in de toekomst mee te maken krijgt. In deze blog leg ik uit hoe en met hulp van welke partijen u het beste kan inschatten wat reële scenario’s zijn.

Het is vanuit bedrijfseconomisch oogpunt voor een security of facility manager altijd weer een uitdaging. Het loskrijgen van een investering voor een beveiligingsmaatregel. Vooral als die bedoeld is tegen iets wat nog nooit gebeurd is. Geen financieel manager wordt er namelijk vrolijk van als budget gevraagd wordt om toekomstig verlies te beperken. Dus kijkt men in de praktijk vrijwel alleen naar de verplichte eisen in het Bouwbesluit en de voorwaarden van de verzekeraar. Soms wordt ook nog rekening gehouden met incidenten met een grote waarschijnlijkheid en met modus operandi uit het verleden. Mocht zich iets anders voordoen, dan wordt achteraf een extra maatregel getroffen om herhaling te voorkomen.

Ideaal is het niet. Maar feit blijft dat niet tegen elk denkbaar incident beveiligd kan worden. Afgezien van de hoge kosten, kan ook onnodige hinder voor het bedrijfsproces ontstaan. En dan blijft er altijd nog de mogelijkheid dat scenario’s over het hoofd worden gezien.

Beveiligingsdraaideuren - Beveiligingsmaatregelen | Boon EdamKennis van productleveranciers of inbrekers

Dé beveiligingsadviseur bestaat eigenlijk niet. Niemand kan van alle markten thuis zijn, want daarvoor is professionele beveiliging veel te complex. Iemand kan adviseren hoe inbraak is tegen te gaan of hoe de kans op diefstal is te verminderen. Maar die weet dan niet hoe het zit met brandveiligheid en cybersecurity. En dat zijn bepaald niet de onbelangrijkste onderwerpen.

Voor kleine objecten met een eenvoudig proces, kan een beveiligingsadviseur op grond van zijn ervaring redelijk goed advies uitbrengen. Voor grote objecten, zoals een ziekenhuis, hotel, universiteit of winkelcentrum, ligt dat anders. Dan is iemand nodig die het bedrijfsproces van de opdrachtgever goed kent en die weet op welke punten dat proces kwetsbaar is. Deze adviseurs zijn generalisten, die goed moeten kunnen samenwerken met specialisten van leveranciers.

Expertise van een leverancier

Essentieel is dat ook de leveranciers in het bouwproces over specialisten beschikken, die het juiste antwoord kunnen geven op de vragen van de adviseur en die bovendien in staat zijn de kennis van de adviseur op een zinvolle manier aan te vullen. Kijkend naar onder andere inbraakveiligheid is de toegangsdeur een belangrijke schakel. De adviseur zal een aantal eisen stellen ten aanzien van de deur. De specialist kan vervolgens vanuit de eigen expertise samen met de adviseur tot de best mogelijke toegangsoplossing komen. Dat is een heel andere aanpak dan: u vraagt, wij draaien. Het resultaat van deze samenwerking zal een beveiligde toegangsoplossing zijn die voor aanzienlijk langere tijd de aanvankelijke verwachtingen zal overtreffen.


» Download gratis white paper: Het risico op ongewenste bezoekers in uw gebouw berekenen


 

Ben Buijs MSec
Ben Buijs is al 40 jaar werkzaam bij Boon Edam. Met zijn jarenlange ervaring als accountmanager van overheidsprojecten, multinationals, objecten van nationale en internationale organisaties tegen terreur, maar ook de entrees van MKB kantoren is hij dé expert op het gebied van securityvraagstukken en entreeoplossingen. In de wandelgangen van Boon Edam en door zijn klanten wordt Ben niet voor niets "Mister Security" genoemd; zijn enorme ervaring en passie op dit gebied zet hij, naast zijn werk bij Boon Edam, in als docent bij de Post HBO opleiding Security en Techniek van SOBA Security Opleidingen.