Wat is het juiste aantal tourniquetdeuren in een gebouw?

In de rij staan voor een deur om je bestemming te bereiken, daar zit niemand op te wachten. Zeker niet als je daardoor de trein mist of te laat komt voor een afspraak. Voldoende capaciteit is dan ook één van de belangrijkste voorwaarden voor een optimale entree. Afhankelijk van het aantal personen dat in piektijden door de tourniquet moet lopen, zijn er mogelijkheden om één of meerdere tourniquetdeuren te plaatsen. In deze blog licht ik toe wat de voordelen zijn van het plaatsen van meerdere tourniquets en welke type gebouwen zich daar bij uitstek voor lenen.

Drie redenen voor meerdere tourniquets

Er zijn drie belangrijke redenen om meerdere tourniquetdeuren toe te passen. Naast het vergroten van de capaciteit is dat het scheiden van in- en uitgaande passantenstromen en de bewuste keuze meerdere kleine handbediende deuren toe te passen in plaats van één grote geautomatiseerde deur.

Het scheiden van passantenstromen kan afhankelijk van de functie van het gebouw op allerlei manieren. Zo zie je bij winkels vaak een aparte deur voor in- en uitgaande bezoekers om de doorstroom te bevorderen. Bij musea of evenementenhallen kunnen meerdere ingangen handig zijn om bezoekers met en zonder e-ticket te scheiden.

Naast een snelle doorstroming, is het ook heel overzichtelijk voor de bezoeker. Een gebouw waar de stroom bezoekers eenvoudig gereguleerd kan worden en de hoeveelheid doorgaande personen relatief laag is, heeft voldoende aan één tourniquetdeur. Voor een gebouw waar het tegenovergestelde geldt, ligt een keuze voor meerdere tourniquets voor de hand. Enkele voorbeelden hiervan zijn: musea, stations, grote kantoorpanden of schoolgebouwen.

Drie redenen voor meerdere tourniquets | Boon Edam

Meerdere kleine handbediende tourniquetdeuren in plaats van één grote geautomatiseerde deur wordt bewust ingezet bij schoolgebouwen. Bij schoolgebouwen gaan leerlingen vaak ruw om met een deur. Ze springen op het laatste moment in een segment of willen met teveel leerlingen op hetzelfde moment door de deur. Veiligheidssensoren kunnen in zo’n situatie de deur dwingen te stoppen met draaien. In veel gevallen is men dan gebaat bij een kleine sensorloze handbediende tourniquetdeur in plaats van een geautomatiseerde grote deur die is voorzien van tal van verplichte veiligheidssensoren. De handbediende deuren kunnen op dat moment de capaciteit veel beter borgen.


» Download ons white paper: Wat wordt het visitekaartje van uw gebouw?


Multi Functional Entrance concept

Indien men meerdere kleine tourniquetdeuren combineert, kunnen deze eventueel worden aangevuld met schuif- of klapdeuren. Die constructie noemen we het Multi Functional Entrance (MFE) concept dat speciaal werd ontwikkeld met scholen als uitgangspunt. De deur in het midden biedt een ideale oplossing voor mindervaliden, het afleveren van goederen en bij eventuele calamiteiten. Wij hebben het MFE concept bijvoorbeeld toegepast bij het ROC-Mondriaan in Den Haag. Daar zijn twee tourniquets verbonden in een grote kapconstructie om het grote aantal studenten door te laten. De MFE-oplossing is echter niet alleen in schoolgebouwen toepasbaar, maar ook uitermate geschikt voor andere gebouwen, zoals overheidsinstellingen, treinstations of kantoorgebouwen.

Multi Functional Entrance concept | Boon Edam

Het toepassen van meerdere tourniquetdeuren kan naast het voordeel dat ten tijde van service of onderhoud het pand altijd toegankelijk is er ook erg indrukwekkend uitzien. Zo zijn in het kantoorgebouw van het ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken in Den Haag meerdere tourniquetdeuren geplaatst die onderdeel uitmaken van een imposante gevel. De draaideuren vallen binnen de gevellijnen en vormen daardoor één geheel met de omgeving. Twijfelt u of u één of meerdere tourniquetdeuren moet toepassen of wilt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden, dan geef ik u graag advies.

Jeannette Lenssen-Kwantes
Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.