Contactform Markthallen

Contactformulier

Contact

Wat is het juiste aantal tourniquetdeuren in een gebouw?

Boon Edam Blog: Wat is het juiste aantal tourniquetdeuren in een gebouw?

Afhankelijk van het aantal personen dat in piektijden door een tourniquet moet lopen, de noodzaak tot scheiding van personenstromen en het type gebruiker zijn er mogelijkheden om één of meerdere draaideuren te plaatsen. In deze blog licht ik toe wat de voordelen zijn van het plaatsen van meerdere tourniquets en welke type gebouwen zich daar bij uitstek voor lenen.

Er zijn vier redenen om meerdere tourniquetdeuren toe te passen:

  1. Garanderen dat het juiste aantal personen het gebouw in en uit kunnen op piektijden;
  2. Het scheiden van in- en uitgaande passantenstromen;
  3. Het type gebruiker van het gebouw;
  4. Esthetiek en toegankelijkheid tijdens servicewerkzaamheden.

Er zijn vier redenen om meerdere tourniquetdeuren toe te passen

Garanderen dat het juiste aantal personen het gebouw in en uit kunnen op piektijden 

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een optimale entree is 'voldoende capaciteit'. Opstoppingen bij een in- of uitgang zorgen doorgaans voor veel irritatie. Niemand houdt van wachtrijen in een tochtsluis of bomvolle draaideuren als gevolg van kleine compartimenten. Zeker niet als je daardoor de trein mist of te laat komt voor een afspraak.

Om een goede doorstroom te garanderen is het belangrijk om te weten hoeveel personen er minimaal per minuut door zouden moeten passen, zonder dat er opstoppingen ontstaan. Het is dan met name van belang om te weten hoeveel mensen op het drukste moment per minuut door de deur lopen. Dat is nodig om te bepalen hoe groot de dagopening en de compartimenten/segmenten bij een tourniquetdeur moeten zijn, zodat er geen opstoppingen plaatsvinden. Van elk type tourniquetdeur is het bekend hoeveel passanten er per minuut gebruik van kunnen maken.

Van elk type tourniquetdeur is het bekend hoeveel passanten er per minuut gebruik van kunnen maken.

Het scheiden van in- en uitgaande passantenstromen

Naast het bereiken van de benodigde capaciteit is dat het scheiden van in- en uitgaande passantenstromen en de bewuste keuze meerdere kleine (handbediende) deuren toe te passen in plaats van één grote geautomatiseerde deur.

Door COVID-19 zijn we entrees anders gaan gebruiken. Daar waar men voorheen met meerdere mensen in een segment stapte, doen we dat nu vanuit social distancing oogpunt met veel minder mensen. Dit heeft uiteraard consequenties voor de capaciteit van een tourniquetdeur. Men kiest nu eerder voor een kleinere tourniquet met vier deurvleugels en ruimte voor minder personen, dan voor een draaideur met drie deurvleugels en grotere deursegmenten. Door social distancing wordt de optimale capaciteit van grotere draaideuren veelal niet (meer) benut.

Het scheiden van passantenstromen kan, afhankelijk van de functie van het gebouw, op allerlei manieren. Zo zie je bij winkels vaak een aparte deur voor in- en uitgaande bezoekers om de doorstroom te bevorderen. Bij musea of evenementenhallen kunnen meerdere ingangen handig zijn om bezoekers met en zonder e-ticket te scheiden.

Naast een snelle doorstroming, is het ook heel overzichtelijk voor de bezoeker. Een gebouw waar de stroom bezoekers eenvoudig gereguleerd kan worden en de hoeveelheid doorgaande personen relatief laag is, heeft voldoende aan één tourniquetdeur. Voor een gebouw waar het tegenovergestelde geldt, ligt een keuze voor meerdere tourniquets voor de hand. Enkele voorbeelden hiervan zijn: musea, stations, grote kantoorpanden of schoolgebouwen.


» Download ons white paper: Wat wordt het visitekaartje van uw gebouw?


Door COVID-19 zijn we entrees zoals draaideuren anders gaan gebruiken.

Het type gebruiker van het gebouw

Meerdere kleine handbediende tourniquetdeuren in plaats van één grote geautomatiseerde deur worden vaak bewust ingezet bij onderwijsinstellingen. Bij schoolgebouwen gaan leerlingen vaak ruw om met tourniquetdeuren en beveiligingspoortjes. Ze springen op het laatste moment in een deursegment of willen met teveel leerlingen op hetzelfde moment door de deur. Veiligheidssensoren kunnen in zo’n situatie de deur dwingen te stoppen met draaien, met als gevolg dat een deur regelmatig stopt met draaien en daarmee zorgt voor oponthoud.

In veel gevallen is men dan gebaat bij een kleinere (semi-)handbediende tourniquetdeur zonder sensoren in plaats van een automatische grotere tourniquetdeur die is voorzien van tal van verplichte veiligheidssensoren. De handbediende deuren kunnen op dat moment de capaciteit veel beter borgen.

Meerdere kleine handbediende tourniquetdeuren in plaats van één grote geautomatiseerde deur worden vaak bewust ingezet bij onderwijsinstellingen.

Multi Functional Entrance concept

Indien men meerdere kleine tourniquetdeuren combineert onder 1 kapconstructie, kunnen deze eventueel worden aangevuld met schuif- of klapdeuren. Deze constructie noemen we het Multi Functional Entrance (MFE) concept dat speciaal werd ontwikkeld met scholen als uitgangspunt. De deur in het midden biedt een ideale oplossing voor mindervaliden, bij het afleveren van goederen en bij eventuele calamiteiten. Wij hebben het MFE-concept bijvoorbeeld toegepast bij het ROC Mondriaan in Den Haag. Daar zijn twee tourniquets verbonden in een grote kapconstructie om het grote aantal studenten door te laten. De MFE-oplossing is echter niet alleen in schoolgebouwen toepasbaar, maar ook uitermate geschikt voor andere gebouwen, zoals overheidsinstellingen, treinstations of kantoorgebouwen.

aantal-tourniquets-mfe-concept-vluchtdeur.jpg

Het MFE-concept bied nu ook een goede oplossing om de passantenstroom in verband met COVID-19 te organiseren: één deur voor ingaand verkeer, de ander voor uitgaand verkeer. Op basis van tourniquetinstellingen kun je een deur zo inregelen dat hij alleen van één kant te gebruiken is. Afhankelijk van type gebruiker kunnen de draaideuren wel of niet automatisch uitgevoerd worden. Ik merk dat architecten als gevolg van COVID-19 nu meer en meer bezig zijn met het splitsen van de passantenstroom in het ontwerp van hun nieuwe projecten. 

Meerdere deuren geven betere toegankelijkheid tijdens servicewerkzaamheden

Esthetiek en toegankelijkheid tijdens servicewerkzaamheden

Het toepassen van meerdere tourniquetdeuren kan er ook erg indrukwekkend uitzien. Zo zijn in het kantoorgebouw van het ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken in Den Haag meerdere tourniquetdeuren geplaatst die onderdeel uitmaken van een imposante gevel. De draaideuren vallen binnen de gevellijnen en vormen daardoor één geheel met de omgeving. 

Het plaatsen van meerdere tourniquetdeuren geeft daarnaast een voordeel tijdens service- of onderhoudswerkzaamheden. Omdat er meerdere draaideuren staan, blijft het pand altijd toegankelijk en hoeft er geen alternatieve entree met bijbehorende routing gecreëerd te worden.

Meerdere tourniquetdeuren

 

Nishand Lochan

Geschreven door Nishand Lochan

Ik ben bij Boon Edam volledig op mijn plaats als Adviseur Architecten. Esthetiek en functionaliteit spelen een grote rol bij het toepassen van verschillende toegangsoplossingen en ik word zeer enthousiast als ik samen met de architect ervoor kan zorgen dat de esthetische wensen worden gecombineerd met de functionele eisen van de opdrachtgever. Eén van mijn favoriete quotes waar ik voor sta is “Form Follows Function” van Louis Sullivan.

Schrijf u in voor blog updates per e-mail

Recente Blogs

Blogs per onderwerp

Kies allemaal