Wanneer is een toegangsproduct inbraakwerend?

Het is een schrikbeeld van elke gebouweigenaar of ondernemer. Het verliezen van waardevolle spullen als gevolg van een inbraak. Om nog maar te zwijgen over de braakschade en de tijdrovende nasleep die een inbraak met zich meebrengt. Aangifte doen, een schadeclaim indienen bij de verzekeraar, enzovoort. Het is lastig om een inbraak volledig uit te sluiten, maar er zijn veel maatregelen mogelijk die de kans op ongewenste indringers sterk verkleinen. De entree van een gebouw speelt hierbij een cruciale rol.

Laten we beginnen met een positieve trend. De meest recente misdaadcijfers van de politie laten zien dat steeds meer gebouweigenaren zich beter lijken te weren tegen inbrekers. Bij veel gebouwen valt echter nog winst te boeken door te investeren in een gevel met hoge inbraakwerendheid. Dat besef is er ook bij veel gebouweigenaren, zo merken wij uit de toenemende vraag naar inbraakwerende deuren. Maar wat maakt een entree nou inbraakwerend? En waar moet u op letten om te weten of een entree aan de eisen voldoet?

Verschillende Weerstandsklassen

In de Europese norm EN 1627 staan de eisen en classificaties van inbraakwerendheid van deuren beschreven. Zowel in deze overkoepelende norm als in de Nederlandse NEN 5096 zijn prestatieniveaus voor inbraakwerendheid van gevelelementen geformuleerd in de vorm van weerstandsklasse. Hoe hoger de weerstandklasse, des te bestendiger de entree. Het Bouwbesluit stelt dat gevelelementen minimaal inbraakwerend moeten zijn volgens weerstandklasse 2 (ook wel RC2 of WK2) van NEN 5096. Om een gebouw nog beter te beschermen zijn er ook draai- en schuifdeuren met weerstandsklasse 3 (RC3 of WK3) op de markt.


» Download ons white paper: Aan welke eisen moet een entree voldoen?


Het belangrijkste verschil tussen een entree met RC2 of RC3 is de minimale tijd die een inbreker nodig heeft om de deur te kraken. Zo houdt een weerstandklasse 2-deur minimaal drie minuten stand tijdens een inbraakpoging, tegenover 5 minuten bij een entree met weerstandklasse 3. Om een deur inbraakwerend te kunnen noemen met weerstandklasse 2 of 3 moet deze getest en beoordeeld worden door een onafhankelijke partij. Zoals de Stichting Kwaliteit Gevelbouw die certificaten uitgeeft voor inbraakwerende deuren.

Wat Maakt een Draaideur of Schuifdeur Inbraakveilig?

Voor elk type draai- of schuifdeur zijn andere factoren van toepassing die de weerstandsklasse van de entree bepalen. Bij een inbraakwerende draaideur moet bijvoorbeeld sprake zijn van meerpuntsvergrendeling. Dit zorgt ervoor dat de deur bij elke draaicyclus automatisch op slot kan worden gezet. Voor nachtafsluiting van een draaideur kan gebruik worden gemaakt van speciale roldeuren met meerdere vergrendelpunten. De maximale druk die een vergrendelpunt aankan, is een van de factoren die de weerstandsklasse bepalen. Andere onderdelen die van invloed zijn op de inbraakwerendheid zijn onder meer het glastype, het gebruik van versterkte profielen, en een speciale kapafdekking bij draaideuren. De kenmerkende eigenschappen van inbraakwerende schuifdeuren hebben te maken met een motorslot met meerpuntvergrendeling, RVS labyrinten in de pui, de toepassing van gelaagd veiligheidsglas en een anti-uittilsysteem met speciale ondergeleiding.

Voorkom Zwakke Plekken op het Gebied van Inbraakwerendheid entree | Boon Edam

Voorkom Zwakke Plekken op het Gebied van Inbraakwerendheid

Er zit een belangrijk verschil tussen deuren die op de volledige constructie inbraakwerend zijn of deuren waarbij slechts enkele onderdelen inbraakwerend zijn. Zo kan het glas of het slot van een draaideur een bepaalde weerstandsklasse hebben, maar dat betekent niet dat de deur als geheel aan klasse 2 of 3 voldoet. Het is af te raden om een deur toe te passen die alleen op onderdelen inbraakwerend is. Zo’n entree is dan nog steeds eenvoudig te forceren op andere manieren. De praktijk wijst immers uit dat inbrekers de weg van de minste weerstand kiezen.

Halve maatregelen hebben dus weinig zin. Een investering in een volledig inbraakwerende constructie des te meer. Het kan een hoop ellende voorkomen, zonder dat u hoeft in te leveren op de uitstraling en functionaliteit van de entree.

Welke belangrijke zaken verdienen nog meer uw aandacht?

Rekening houden met de inbraakwerendheid van een entree is uiteraard erg belangrijk, maar welke punten mag u nog meer niet vergeten? Lees welke belangrijke zaken uw aandacht verdienen tijdens het ontwerpproces in de Handleiding 'Aandachtspunten bij het ontwerpproces van de entree die u gaat toepassen'.

Jeannette Lenssen-Kwantes
Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.