Waarom u de toegangsdeur als laatste moet installeren

Als aannemer heeft u te maken met een strakke planning. Koste wat kost wilt u de deadline van het project halen. En dat is begrijpelijk. Wat doet u met de toegangsdeur? Wat is het beste moment om de tourniquet of schuifdeur te installeren? Wanneer neemt u dat op in uw planning? Ik ben ervan overtuigd dat u een hoop narigheid kunt voorkomen door de draai- of schuifdeur als laatste te installeren. Aan de hand van de volgende 2 scenario’s leg ik uit waarom.

Scenario 1:

Installeren toegangsdeur tijdens de bouwwerkzaamheden

installeren toegangsdeur tijdens de bouwwerkzaamheden | Boon EdamAfgelopen najaar waren wij als leverancier betrokken bij een prominent project in Amsterdam. Onze tourniquet is de hoofdingang van het gebouw. Toen de opleverweek in zicht kwam, informeerde de projectleider bij de aannemer of alles klaar was om de tourniquet te leveren. Helaas was de gevel nog niet waterdicht. Onze projectleider adviseerde nog even te wachten. Toch hebben we de tourniquet geplaatst op dringend verzoek van de aannemer.

Schade door regenbuien

Helaas begon de herfst zich al te manifesteren. Een week met extreme regenbuien. En wat gebeurde er op het project in Amsterdam? Het water stroomde naar binnen. Het water kwam in de kap van de draaideur terecht. Met als gevolg dat een deel van de motor was beschadigd en een deel van de elektronica vervangen moest worden.  Ook de entreemat in de draaideur was kletsnat en vies geworden en moest worden vernieuwd. Dit alles resulteerde in een onvoorziene kostenpost voor de aannemer van een paar duizend euro.

Het alternatief

Is een gevel nog niet waterdicht? Of lopen de werkzaamheden uit? Dan kunt u als aannemer overwegen om de draaideur nog even in opslag te bewaren. Om beschadigingen tijdens de werkzaamheden te voorkomen. De waterschade in het voorbeeld hierboven valt niet onder de garantie. De optie van opslag was in dit geval een goedkoper alternatief geweest. Wij proberen flexibel met onze klanten mee te denken, zodat zij dit soort kosten door beschadigingen kunnen voorkomen. Het komt ook regelmatig voor dat het toegangsproduct opgeslagen moet worden, omdat een planning wat uitloopt. Die paar honderd euro voor een langere periode van opslag staat meestal niet in verhouding met de kostenpost bij beschadigingen.


» Download ons white paper: Normen en richtlijnen voor veilige draaideuren


Scenario 2:

Toegangsdeur als sluitstuk van de werkzaamheden

Binnenkort leveren we een automatische toegangsdeur voor de hoofdingang van een nieuw hoofdkantoor van een bank. De opdracht van de aannemer was om de deur zo laat mogelijk te installeren. Dat past ook bij onze visie. De hoofdingang wordt namelijk nog gebruikt voor bouwverkeer. Bouwvakkers gaan er bijvoorbeeld nog met kruiwagens vol materialen door. De kans op beschadiging is dan groot: tegen de post of het glas aanrijden, vlekken in de entreemat. Dat soort beschadigingen voorkomt de aannemer nu door ons zo laat mogelijk te laten installeren. Tot die tijd zorgt een houten stofschot voor afsluiting als dat nodig is.

Waarom u de toegangsdeur als laatste moet installeren | Boon Edam

Beste installatiemoment toegangsdeur

Het zo laat mogelijk installeren van de toegangsdeur voorkomt beschadigingen die voor de rekening van de aannemer komen. Als u flexibel in uw planning kunt zijn, bespaart u onnodige extra kosten. Het is daarbij ook van belang dat de leverancier zich zo goed mogelijk probeert aan te passen op uw flexibele planning. Bijvoorbeeld door tussentijds te informeren of de installatieweek nog hetzelfde is. Of door de tourniquet tijdelijk voor u op te slaan. Dit zorgt ervoor dat de toegangsdeur op het juiste moment en efficiënt wordt geïnstalleerd zonder gevolgschade.

Johan Hagmolen of ten Have
Johan Hagmolen of ten Have RSE is al ruim 25 jaar werkzaam bij Boon Edam. Met zijn jarenlange ervaring als accountmanager, van onder andere ING, Schiphol, KPMG, Unibail Rodamco en Vattenfall, is hij dé expert op het gebied van entreeoplossingen. Johan voorziet de klant van alle technische, functionele en esthetische informatie en geeft advies over onderwerpen zoals capaciteit, vluchtweg, inbraakwerendheid, energiebesparing en mindervalide toegankelijkheid. Kortom, hij gaat samen met de klant op zoek naar het meest geschikte toegangsproduct voor iedere situatie.