Toegangsoplossing op maat voor elk gebouw

Een belangrijk onderdeel van de entree is de gebruiksvriendelijkheid voor passanten. Maar wanneer scoort een entreeoplossing hoog op het gebied van gebruikersgemak en toegankelijkheid? Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf is tochtwerendheid vaak een belangrijke vereiste. Maar verder zijn de wensen bij elk gebouw anders.  Een ‘standaard’ draaideur of schuifdeur kan in veel verschillende situaties worden toegepast. Maar sommige locaties vragen om een oplossing op maat. Daar zijn er gelukkig veel van en in deze blog licht ik er een aantal uit.

Semi-automatische Draaideur bij Schoolgebouw

Bij onderwijsinstellingen wordt geregeld een semi-automatische draaideur toegepast. In deze deuren is een zogenaamde positioneerunit toegepast. Door deze unit wordt de gebruiker een handje geholpen bij het voortduwen van de tourniquetdeur. Doordat de duwkracht wordt aangevuld draait de deur aanmerkelijk lichter. Zodra de gebruiker door de draaideur is, stopt deze automatisch met draaien. Wanneer een gebruiker te hard tegen een deurvleugel duwt, zorgt het systeem ervoor dat de draaideur wordt afgeremd waardoor de maximale draaisnelheid nooit wordt overschreden.

Bij schoolgebouwen wordt door kinderen over het algemeen wat minder voorzichtig met deuren omgesprongen. Bij een volledig automatische draaideur, die uitgerust is met veel veiligheidssensoren, kan dat er bijvoorbeeld toe leiden dat deze vaak vastloopt als er te veel kinderen in een compartiment lopen. Veel onderwijsinstellingen kiezen er daarom voor om een draaideur met minder sensoren toe te passen om zo de capaciteit beter te kunnen borgen. De semi-automatische tourniquetdeur is ook nog eens onderhoudsvriendelijker en nog steeds een tochtvrije oplossing.

Gecombineerde automatische deur bij wisselende bezoekersstroom | Boon Edam

Gecombineerde Deur bij Wisselende Bezoekersstroom

Zo leidt bij een schoolgebouw vooral het gedrag van de passanten tot speciale eisen aan een deur. Het kan ook zo zijn dat een bezoekersstroom met duidelijke piekmomenten vraagt om een bepaald type entree. In sommige gevallen kan het dan erg prettig zijn als de doorloopcapaciteit van een deur verhoogd kan worden. Dat kan door een draaideur met een geïntegreerde schuifdeur toe te passen. Op een moment van normale drukte kunnen de twee deurvleugels als draaideur fungeren en voor het doorlaten van grote passantenstromen kan gebruik worden gemaakt van de schuifdeurfunctie. Dit is een entreeoplossing die regelmatig wordt toegepast bij zorginstellingen om de entree voor mensen op een brancard of in een rolstoel makkelijker te maken. Maar het kan ook erg geschikt zijn voor een hotel waar soms een grote groep toeristen met bagage tegelijk naar binnen wil. 

Dubbele draaideur voor extra capaciteit  | Boon Edam

Dubbele Draaideur voor Extra Capaciteit

Een combinatie van een schuifdeur en draaideur verliest zijn functionaliteit op locaties waar het continu druk is. In dat geval zal er waarschijnlijk weinig gebruik worden gemaakt van de draaideurfunctie. Om een tochtvrije oplossing te creëren in combinatie met een enorme doorloopcapaciteit worden op sommige locaties dan twee draaideuren achter elkaar geplaatst met daartussen een tochtsluis. Dit zie je bijvoorbeeld bij luchthavens, grote winkelcentra of bij een groot ziekenhuis. Door de tochtsluis tussen beide draaideuren zijn er slechts twee deurvleugels nodig om de entree tochtvrij te houden en energieverlies te verminderen. Op die manier krijg je grotere compartimenten en kunnen er tot wel 4000 mensen per uur gebruik maken van de entree. Deze opzet en de optie om meer dan twee draaideuren met elkaar te integreren geeft daarnaast de mogelijkheid om verschillende bezoekersstromen te scheiden of in een bepaalde richting te dirigeren.

Kom achteraf niet voor verrassingen te staan

De leverancier kan u helpen bij de keuze van de meest geschikte entreeoplossing. Het advies omtrent functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en energiecalculaties staat allemaal in de white paper “Hoe kan een leverancier van entreeoplossingen u ontlasten tijdens het ontwerpproces?”

Jeannette Lenssen-Kwantes
Ik ben de Adviseur Architecten van Boon Edam. In deze rol geef ik adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Ik probeer de esthetische wensen van de architect te koppelen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen.