Slimme Draaideuren, een Veilig Idee

Pas liep ik de hal van een groot gemeentehuis binnen. Via zo’n grote draaideur die je nog net kunt halen als je even iets harder loopt. In dit geval ging dat goed en kon ik zonder wachten doorlopen. Ook in ziekenhuizen zie je dit soort draaideuren. Daarbij merk ik regelmatig dat de deur plotseling langzamer gaat draaien of zelfs stopt als iemand anders, bijvoorbeeld in een rolstoel of met krukken, te laat de deur binnenkomt. Lastig als je haast hebt, maar toch ook wel een veilig gevoel. Een slimme deur die let op zijn gebruikers: een veilig idee.

Ik ben regelmatig betrokken bij ombouwprojecten van dit soort ‘tourniquets’ zoals ze ook vaak genoemd worden. Veel mensen staan helemaal niet zo vaak stil bij veiligheid als ze door zo’n deur gaan. Dan is het toch goed als de eigenaar of beheerder van een gebouw dit juist wel doet. Ook als een gebouw automatische deuren heeft zonder de juiste veiligheidsvoorzieningen is het goed om te weten dat de meeste systemen ook prima om te bouwen zijn naar een veilig systeem. Vaak zelfs zonder dat de bouwkundige constructie aangepast hoeft te worden. Modulaire systemen zijn een prima oplossing om ‘domme’ systemen van meer intelligentie te voorzien qua signalering en besturing.

Een goed systeem werkt dus met allerlei sensoren en een slimme besturing. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die voor de draaiende deurvleugels kijken, om mensen en objecten te detecteren. Deuren zouden ook rubberen veiligheidsbuffers moeten hebben en sensoren op de kap die in het gebied voor de draaideur kijken. Deze sensoren zorgen voor een lagere draaisnelheid van de deur of voor een tijdelijke stop als mensen nog snel even willen instappen. Dat herkent u vast wel uit de praktijk.

EN 16005 Norm

Europa zou Europa niet zijn als ook hiervoor een norm is bedacht: de EN 16005 norm voor veiligheid bij het gebruik van automatische deuren. De veiligste automatische deuren voldoen aan deze norm. Persoonlijk vind ik dat elke automatische deur voorzien moet zijn van al deze veiligheidsvoorzieningen. Het is comfortabeler, veiliger en voorkomt veel gedoe. Je moet toch niet denken aan de gevolgen als er iets mis gaat? Voor zowel de gebruikers als voor de eigenaar of beheerder van de deur.


» Download ons white paper: Normen en richtlijnen voor veilige draaideuren


Veiligheid bij Calamiteiten

Veiligheid gaat ook nog een stapje verder; Bij een brand of een andere calamiteit wil je natuurlijk niet met z’n allen netjes wachten totdat de draaideur jou erdoor laat. Dat wordt natuurlijk chaos. Nee, in geval van nood kunnen de deurvleugels van een veilige tourniquetdeur naar twee kanten omgevouwen worden. Daardoor kunnen mensen via een barrièrevrije open deur het gebouw snel verlaten. En kunnen de hulpdiensten snel naar binnen komen.. Dus dat vouwen naar twee kanten, dat is een heel belangrijke eigenschap van een goede draaideur. Meer hierover weten? Lees de blog 'Entree als vluchtweg' van mijn collega Jeannette Lenssen.

Hoge Kwaliteit

Als u zich afvraagt of deze extra sensoren niet gevoeliger zijn voor storingen dan een minder slimme deur kan ik heel duidelijk zijn. Als je materialen en sensoren van hoge kwaliteit gebruikt en op de juiste manier toepast, dan veroorzaken deze nagenoeg geen storingen. Het zou tenslotte heel vervelend zijn als een sensor even zijn dag niet heeft en zijn veilige werk niet doet. Fijn dat je altijd op die hoge kwaliteitssensoren kunt vertrouwen. Goed onderhoud en service aan de toegangssystemen zijn wel heel belangrijk. Je mag dus hopen dat de facilitair manager of gebouwbeheerder van het stadhuis, het ziekenhuis of het winkelcentrum hier niet op bezuinigt. Safety first, ook voor draaideuren. Want de veiligheid van gebruikers van een automatische deur is voor mij een topprioriteit.

Edwin van Kesteren
Als een van Boon Edam’s ervaren projectleiders coördineert Edwin het voorbereidings- en installatieproces van entreesystemen. Daarnaast is hij specialist in het begeleiden van moderniseringen van draaideuren, schuifdeuren en beveiligingsdeuren die al jaren ‘in het veld staan’ naar de laatste stand der techniek, zodat zij voldoen aan de meest recente veiligheidsnormen. Maar ook de coördinatie van het ombouwen van ‘vreemd fabricaat deuren’ naar een échte Boon Edam behoort tot de activiteiten van Edwin. Projectbesprekingen met klanten, situatiebeoordelingen, oplossingen bedenken, plannen en het optimaal organiseren van deze projecten zijn Edwin op het lijf geschreven.